2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Végre egy falu, amelyik okosan kitalálta magátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-29 10:47:50
Egy falu, ahol az egyik fõ attrakció egy 18 éve nálunk élõ észt férfi kovácsmûhelye, amelynek közelében a híres pszichiáter mûvel szõlõt, ahol egy családi panzió elõször valósította meg az országban a glamping típusú szállást, és ahol mûvészek alkotnak több száz éves barlanglakásokban. A rendkívül színes és bájos Noszvajon jártunk.

„Még meg se kérte a férjem a kezem, már tudtam, hogy mindenképp Noszvajra akarok majd menni nászútra” – mondta mellettem az autóban Kata, aki Somogy megyébõl érkezett ide, hogy férjével egy jurtában lakjon a Nomád Hotel és Kemping területén. A különös szálláslehetõséget az interneten találta, és elsõ látásra beleszeretett. Szerencsére a férjnek sem volt ellenére az ötlet, úgyhogy a hevesi faluban töltötték a mézesheteket.

Tudta, hogy itt szeretné tölteni a mézesheteket

Forrás: Kisgyörgy Éva

Noszvajon esteledett rájuk, és egy életre itt ragadtak

Velük indultam a szállásról a díszmûkovácshoz, aki nagyon szívesen fogad vendégeket vacsorával egybekötött mûhelylátogatásra. Antik Anti, akinek a neve észt, és csak a sors játéka, hogy magyarul éppen passzol a foglalkozásához, 1997-ben érkezett ide Észtországból, mintegy véletlenül. Feleségével és kislányával úgy vágtak neki Európának, hogy valami kellemes klímájú, szõlõtermesztésre alkalmas vidéket keresnek.

A sokadik nap után épp Noszvajon esteledett rájuk, ahol az angolul is kiválóan beszélõ és végtelenül segítõkész Balogh Barbara panziójába kopogtattak be. Mivel a település is megtetszett nekik, és jószívû segítõre is leltek, másnap már nekiálltak házat keresni, és itt ragadtak.

Az észt kovács a mûhelyében

Forrás: Kisgyörgy Éva

Felesége nagyon szeret és tud fõzni, és mivel gyakran vendégeskedett náluk egyre bõvülõ baráti körük, vacsoráiknak a falu határán túl is híre ment. Ma már teljesen bejáratott program, hogy az itt mûködõ hotelek kiajánlják Anti mûhelyét a vendégeknek. A teraszon elfogyasztott kiváló vacsora után a házigazda remek borait iszogatva a mûhelyben megleshetjük, hogy készülnek a gyertyatartók, fogasok, dugóhúzók, és magunk is kipróbálhatunk valami egyszerûbbet, mondjuk egy szög kikalapálását. Jönnek ide magyarok, külföldiek, egyszeri turisták és céges csapatépítõk, de tartottak már itt születésnaptól kezdve osztálytalálkozóig mindent.

Antik Anti saját termelésû borával

Forrás: Kisgyörgy Éva

Noszvaj titka a minõség és az összefogás

Anti nem siettet semmit, hagyja, hogy szép lassan, organikusan alakuljanak a dolgok körülötte. Kezdte egy pici házzal, aztán épült egy mûhely, most bõvíti mindkettõt, és közben már egy kis szõlõt is szerzett. Nem pályázik pénzekre, nem gondolkodik nagy dolgokban, fontos neki, hogy kis családjával stresszmentesen, békésen éljen.

Ugyanezt tapasztaltam késõbb a szállásadómtól kezdve az itteni idegenforgalmi szakemberekig mindenkinél. Határozott irányba haladnak, de lépésenként, megfontoltan. Tartanak egy minimum árszínvonalat, nem céljuk bevonzani azokat a vendégeket, akik feltétlenül a legolcsóbb megoldásokat keresik, inkább mindent megtesznek azért, hogy színvonalas szolgáltatásokat, programokat nyújtsanak.

Anti kislánya már a falusi turizmusba nõ bele

Forrás: Kisgyörgy Éva

A másik, ami megfogott, az összefogás ereje. A szálloda nem azért ajánlja Antit, hogy a bevételbõl jutalékot kapjon, hanem hogy színesítse a vakáció programját a saját vendégeinek. Ugyanígy Anti is elmondja, hova érdemes még menni, azaz itt senki sem próbálja meg kisajátítani magának a kuncsaftokat, hanem az a cél, hogy minden egyes látogatót minél több élmény érjen.

A faluban alakult meg az ország elsõ idegenforgalmi egyesülete, és a szakemberek, szállásadók folyamatosan egyeztetnek, ötletelnek. Mint mindenhol, itt is akadnak irigyek és morgolódók, de a többség – és ez egyre nagyobb többség – pontosan érti és érzi, hogy a szekeret együtt kell tolni, hogy mindenki jól járjon.

Csendélet szódával

Forrás: Kisgyörgy Éva

Folyamatosan pezsgésben tartják a falut

Ha megnézzük a település honlapját, minden hónapra jut valami izgalmas rendezvény, de júliusban, augusztusban minden hétvégére kitalálnak valamit. A kemencés napoktól a szilvanapon át a Bálint-napi rendezvénysorozatig van itt minden, hogy folyamatosan pezsgésben tartsák a falut, ennek köszönhetõen gyakorlatilag nincs holtszezon. Hasonlóképpen az összefogást erõsíti a Noszvaj-kártya, amelyet minden idelátogató megkap a szállásadójától, és amely különféle kedvezményekre jogosít éttermekben, üzletekben, szolgáltatóknál.

De térjünk vissza Balogh Barbarához, aki annak idején átsegítette az észt családot a házvásárlás és bürokrácia útvesztõin. Barbara szülei, egy tanítónõ-építészmérnök házaspár elõször Egerben nyitottak családi panziót, majd 1984-ben Noszvajon is létrehoztak egy kis vendégházat, az elsõt a faluban. Az akkori elõírások szerint maximum tíz szobát létesíthettek, és a kerti asztaloknál tudták leültetni étkezéshez a vendégeket.

Apró csecsebecsék teszik otthonossá a Nomád Hotelt

Forrás: Kisgyörgy Éva

Csakhamar kiderült, hogy az ilyen családi vendéglátásra jóval nagyobb igény van, sokszor az utcán álltak sorba a vendégek a házi kosztért. Ezen felbuzdulva más családok is kedvet kaptak privát panziók létesítésére, másrészt Barbaráék is bõvítésen gondolkodtak, és a 90-es évek elején megvásárolták a jelenlegi hotelnek helyet adó telket. A falu akkoriban élte a virágkorát. Három szálloda és több tucat családi panzió üzemelt, az 1700 lakos ugyanennyi vendéget tudott elszállásolni. Azóta két szálloda bezárt, de ezt valamelyest kompenzálta, hogy több tucat új magánszállás nyílt.

Barbara évekig idegenvezetõként dolgozott, így világlátott, több nyelven beszélõ szakember, aki azóta is folyamatosan figyeli a gasztronómiai és a hoteltrendeket. Tudomása szerint õ volt az elsõ, aki a hotel egyik szobájában a kádat nem a fürdõbe, hanem az ágy mellé helyezte – a kezdeti meghökkenést hatalmas siker követte. Tavaly nyáron pedig bevezette hazánkban is az elegáns sátrazást, azaz a glampinget. A kertben két nagy sátrat és egy jurtát állíttatott fel, amelyeket ugyanolyan gondosan és kényelmesen rendeztek be, mint a kõépület szobáit.

A Távol Afrikától házikó

Forrás: Kisgyörgy Éva

Õ is abszolút hisz abban, hogy nem a verseny, hanem az együttmûködés vezet eredményre, hiszen ha nála telt ház van, jól jön, ha a törzsvendégeinek hasonló színvonalú szállásokat tud ajánlani a faluban. Ezért nemrég tanulmányutat szervezett néhány falubeli panziósnak, és megmutatta nekik az ország legjobb vidéki vendégházait. De jártak a kapolcsi fesztivál egyik szervezõjénél és egy bútorfestõ vállalkozásnál is. Mesélte, hogy amint hazaértek, szinte mindenki azonnal nekiállt az átalakításnak. Szekrényeket festettek, új függönyöket varrtak, lecserélték az ágyak feletti régimódi képeket.

Ilyen az elegáns sátrazás Noszvajon

Forrás: Kisgyörgy Éva

A Nomád Hotel egészen elvarázsolt hely, igazi szíves vendéglátással. Ezzel együtt nem való mindenkinek. Akit idegesít, ha nem áll minden derékszögben, ha esetleg pókhálós a kertben egy lámpadísz, az jobban jár egy sterilebb négycsillagos hotellel. Itt sokkal inkább a kedvességen, az odafigyelésen van a hangsúly. Nem véletlen, hogy ide mindenki hazajár, és nem ritka, ha egy törzsvendég ide menekül, ha bármi csalódás, szomorúság éri. Barbara erre viccesen külön „menekültcsomagot” dolgozott ki egy csendes, egyágyas szobával és korlátlan rozé- és lelkifröccsel.

Piknik a Nomádban

Forrás: Kisgyörgy Éva

A szállodáért rajongók éves nagy összejövetele a Glamping Piknik, amelyet idén pünkösdkor másodszor rendeztek meg. Ilyenkor bárki bepillanthat a sátrakba, hatalmas eszem-iszom van a kertben, ugyanis nemcsak a háziak, de néhány baráti étterem is megjelenik a kínálatával. A piknik során folyamatosan indulnak terepjárók a szintén jó barát Csernus Imre közeli dûlõjére. De rendeztek már itt Stílusos Vidéki Éttermek találkozóját is, amelyen akkora volt az érdeklõdés, hogy kisegítõként a szintén Nomád-rajongó egri vízilabdásokat kérték fel, akik örömmel vállalták a pincérfeladatokat a hölgyvendégek nagy örömére.

Noszvaji életkép, teljes ellazulás

Forrás: Kisgyörgy Éva

Ha nem csinálunk semmit, nem jönnek a vendégek

Noszvaj üdülõövezete, Síkfõkút már az 1930-as évektõl kedvelt kirándulóhely volt. Egerbõl, Mezõkövesdrõl és az ország távolabbi vidékérõl is érkeztek kirándulók a Kánya-patak erdõvel, hegyekkel koszorúzott festõi völgyébe. A felsõ tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra alkalmas, de piknikezéshez is nagyszerû hely. A környéken mindenféle hosszúságú és nehézségû túraútvonalat találunk, még olyat is, ami babakocsival is végigjárható. Talán a legnépszerûbb túraútvonal az, amely az Attila-forráshoz vezet.

Odafigyelnek a gyerekekre

Forrás: Kisgyörgy Éva


A faluban van a csodaszép De La Motte-kastély, amely ugyan jelenleg nem látogatható, de a falubeli szakemberek nagyon dolgoznak azon, hogy mihamarabb megnyithassák a látogatók elõtt. Történetérõl példamutatóan részletes leírást találunk a település honlapján (bár minden kastélyról lenne ilyen). Noha az államosítás után a helyi téesz csirkekeltetõként és lóistállóként használta, az épület csodálatos módon egész jól túlélte a megpróbáltatásokat, és három terem freskóit teljesen sikerült rekonstruálni.

A De La Motte kastély legszebb terme

Forrás: Kisgyörgy Éva


Ha elsétálunk a falu végén levõ temetõhöz, tufába vájt barlanglakásokat találunk. Ma már többnyire lakatlanok, de látogathatók, és egy részükben a Farkaskõi alkotótelep mûködik. Itt elcsíptem Horváth Ottó szobrászt, aki körbevezetett a területen, és elmesélte, hogyan éltek itt régen, és mit láthatunk ma. A barlanglakásokat a kõkitermelés nyomán maradt vájatok átalakításával elszegényedett családok alakították ki, és mindegyik egy szobából és egy konyhából állt.

Kilátás a temetõ mellõl

Forrás: Kisgyörgy Éva


A vizet egy közeli kútról hozták, de az áramot bevezették a telepre, sõt utcanevek is voltak. A kormány az 1960-as években számolta fel a telepet, mert mégis

hogy néz az ki, hogy egy szocialista országban barlangokban laknak családok. Az elhanyagolt, romos területet néhány éve mûvészek hozták helyre, sõt átalakításokat is végeztek: tereket egybenyitottak, új falakat emeltek, és idõnként alkotótáborokat szerveztek.

Az egyik alkotóteremként mûködõ barlanglakás

Forrás: Kisgyörgy Éva

A legizgalmasabb terem az úgynevezett Pentaton obscura, azaz az akusztikus terem, ahol a falakba vájt üregekben speciális hanghatásokat lehet elérni. Horváth Ottó az egyik kemencesutban fedezte fel, milyen szépen rezonálnak a falmélyedésekben a hangok, így hozta létre gondos faragással az üregeket, amelyeket az ötfokú hangsorra hangolt.

Tufába vájt zeneszoba

Forrás: Kisgyörgy Éva

Noszvaj az egri történelmi borvidék része, így természetesen pincelátogatásokra is lehetõség van. Itt található többek közt a Thummerer-pincészet. De ez még nem minden. A tájházként berendezett Gazdaházban megnézhetjük, milyen volt itt egy falusi ház autentikus berendezése, és nyaranta minden hétvégén beindul a sürgés-forgás.

A falusiak befûtik a kemencét, sütnek valamilyen tradicionális süteményt, az udvaron pedig gyerekeknek kézmûves foglalkozásokat szerveznek. A kicsikre egyébként is kiemelten figyelnek, ami nem csoda, hiszen az idegenforgalmi egyesület tagjai mind nagycsaládosok. Minden programot úgy szerveznek, hogy gyerekekkel is élvezhetõ legyen, sõt rengeteg fejlesztést direkt a kicsiknek találnak ki, mint például a meseutat.

A Gazdaházban láthatjuk, milyen egy autentikus hevesi parasztház

Forrás: Kisgyörgy Éva

A Rákóczi-vendégház gazdaasszonyánál, Kovácsné Katinál vagy két tucat hímzett falvédõt találtunk. A jókedvû, mosolygós házigazda elmesélte, hogy édesanyjától tanulta a hímzést, és az anyuka még manapság is javasol rímpárokat, ha elõkerül egy szép rajzos minta. A vendég-házigazda viszonyra itt is jellemzõ, hogy sok visszajáró család van, akik az elsõ látogatást követõen gyakran falvédõmintákkal lepik meg.

Kati falvédõgyûjteménye

Forrás: Kisgyörgy Éva

A panzió nagy konyhájában katonásan sorakoznak a lekvárosüvegek. „Több lábon kell állni” – jegyzi meg Kati, aki nemcsak szobákat ad ki, és lekvárt fõz, de folyamatosan gondolkodik új programokon is. Õ vezette be az októberi birsnapokat, a rendezvényre többek közt birsalmás bablevessel készül, idén már negyedszer. A falu egyik legnépszerûbb ünnepére, a kemencés napokra 80 literes üstben fõzi a tárkonyos ragulevest, konyhájában gyerekek tucatjai tanultak meg rétest nyújtani, de az az ötlete is hatalmas siker volt, amikor a kertjében levõ domboldalt szilveszterkor felajánlotta a szánkózni kívánó fiataloknak.

Házi szilvalekváros süti várja a vendégeket

Forrás: Kisgyörgy Éva

Honnan van ennyi energiája? Ha nem csinálunk semmit, nem jönnek a vendégek” – hangzott a kézenfekvõ válasz, és egyszerûen ez az a hozzáállás, ami annyira egyedivé és szerethetõvé teszi ezt a hevesi kis falut. Kellenek persze a sikerhez a kiváló adottságok is, de Barbara, Anti, Kati és a többiek azok, akik annyi szeretettel és élettel töltik meg Noszvajt, hogy a látogatók újra és újra visszatérnek, és messze földre hírét viszik az itteni vendéglátásnak.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!