2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egyet kell aludni az olcsó mosógépértForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-30 11:23:14
Szerdán indul a mosógépcsere-program, amelyet az Otthon melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hirdetett meg, július elsejétõl elsõként a nyugat-dunántúli régióban - Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben - lehet pályázni.

A pályázat beadása régiónként idõben eltolva történik, a sorban utolsó a közép-dunántúli régió - Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyékkel -, ahol július 15-tõl lehet majd a pályázatokat beadni.

Szerdától lehet pályázni

NFM honlapján megjelent pályázati útmutató szerint csak magánszemélyek számíthatnak támogatásra, amelynek a teljes összege 500 millió forint. A tárca a népességszám alapján régiókra osztotta fel a támogatást, amelybõl legtöbb - 147 millió 350 ezer forint - a központi régióra, azaz Pest megyére és a fõvárosra jutott.

A vissza nem térítendõ támogatás mértéke a vásárlás idõpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de készüléktípusonként limitált a felsõ határ. Így A+ kategóriájú mosógép beszerzése esetén 25 ezer, A++ mosógépnél 40 ezer, míg A+++ kategóriájú gép vásárlásakor 45 ezer forint a támogatás legnagyobb összege.

A mosógép cseréjével minimum 10 százalékos energia, vagy minimum évi 20 kilogramm szén-dioxid megtakarítást kell elérni.

Öregek a gépek

A CECED Magyarország 2013-as tanulmánya szerint a magyarországi háztartásokban levõ háztartási nagygépek 46 százaléka 8 évnél idõsebb, a mosógépeknél ez az arány már meghaladta a 49 százalékot.

Támogatás kizárólag a pályázati portálon található regisztrált kereskedõktõl beszerzett mosógépek cseréjéhez jár. A használt gépeket új, energiatakarékos elöl- vagy felültöltõs automata mosógépre lehet cserélni, viszont mosó-szárító gép, illetve szárítógép beszerzéséhez támogatás nem nyújtható.

Az öreg gépeket le lehet cserélni

Forrás: Thinkstock

Pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthat be a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezõ magánszemély.

A befogadott pályázatokról - a pályázat hiánytalan benyújtásától számított - 120 napon belül a miniszter dönt. A döntés lehet az elõterjesztett pályázat támogatása, tartaléklistára helyezése, illetve annak elutasítása.

A vissza nem térítendõ támogatás keretének kimerülése esetén az NFM hivatalos honlapján, valamint a pályázatbenyújtó felületen hirdetményt tesz közzé a pályázati kiírás felfüggesztésének pontos idejérõl.

Ötödik alprogram

Az Otthon melege program ötödik alprogramja 12 ezer, magyarországi lakóhellyel rendelkezõ magánszemély számára nyújt 25‒45 ezer forint vissza nem térítendõ állami támogatást új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!