2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Roham a boltzáras népszavazásértForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-01 10:35:09
Miután a Kúria kedden elutasította az MSZP, valamint korábban a Munkáspárt vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésének felülvizsgálati kérelmét is, megnyílt a jogi lehetõség arra, hogy bárki újra benyújtsa kezdeményezését referendumra ugyanebben a témában. Nagy volt a tolongás, de az MSZP volt a leggyorsabb.

Öröm vegyült az ürömbe az MSZP-nél. A Kúria kedden ugyan végleg elutasította az ellenzéki pártnak a vasárnapi boltzár megsemmisítésére irányuló népszavazási kezdeményezését, ám ezzel új lehetõség is nyílt, ésa szocialisták ismét beadták referendum-javaslatukat, amely eltörölné a KDNP ötletére bevezetett korlátozást.

Thürmerék miatt csúsztak le

A Kúriához azért fordult felülvizsgálati kérelemmel az MSZP, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a párt kezdeményezését. A szocialisták azért gyûjtöttek volna aláírásokat, hogy népszavazáson dönthessen minden választó arról: megsemmisítse-e az Országgyûlés a kiskereskedelmi szektorra érvényes, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt.

Üres a Lidl parkolója vasárnap

Forrás: Origo

Az NVB azért utasította el a szocialisták kezdeményezését, mert a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula beelõzte õket, és korábban benyújtotta e tárgyban azt a kérdését. Ez tartalmilag azonban éppen az ellenkezõjét célozta volna.A Munkáspárt a vasárnapi pihenõnaphoz való jogot nem csak megtartotta volna, de az alaptörvénybe iktatta volna.

Thürmer Gyuláék szabálytalan kérdést nyújtottak be, de idõben beelõzték vele az MSZP-t

Forrás: MTI/Marjai János

Thürmerék vélhetõen tudatosan szabálytalan kérdést nyújtottak be, mivel nem lehet népszavazást kiírni az alaptörvényre vonatkozó kérdésben. Vagyisaz MSZP formálisan helyes kérdését - bár idõben késõbb érkezett - a Munkáspárt ki tudta ütni,mivel a szabálytalan saját kérdésére hivatkozva az NVB a szocialistákét is megsemmisítette, mondván: a két kérdés azonos tárgyú.

Az MSZP ismét benyújtotta

Idõközben a Kúria alapvetõ szabálytalansága miatt elutasította a munkáspárti kérdést, majd kedden az MSZP felülvizsgálat kérdését is. Ezzel viszont, miután jogerõsen már egyik kérdés sem "játszott",a Kúria ismét megnyitotta az utat az elõtt, hogy bárki új kezdeményezést nyújtson be a boltzár miatt.

A Kúria a felülvizsgálati kérelem elutasításával szabad utat nyitott egy új kezdeményezésnek

Forrás: Origo

Az MSZP már készült erre és a nagy tolongás ellenére sikerült elsõként benyújtania újra a saját, formailag szabályos kérdését. Arról, hogy a jogi út megnyílt, elvileg a Kúria honlapjáról lehetett volna tájékozódni, ahová a döntés napján fel kell, kerüljön minden határozat. Csakhogy elõbb nem itt, hanem a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján jelent meg a Kúria döntése.

Litresits András, az NVB MSZP által delegált tagja az Origónak elmondta, hogy 15 óra 41 perckor került ki a Kúria döntése a választási iroda honlapjára, õ pedig amint értesült errõl, a szocialisták delegáltjaként újra benyújtotta a boltzár eltörlését célzó kezdeményezést.

15 percen múlott az elsõség

Az MSZP ismételt kezdeményezését 16 óra 15 perckor regisztrálta az NVI - mondta Litresits. Ezzel az MSZP volt az elsõ, de nem sokkal. A delegált ugyanis arról számolt be, hogy míg más érdeklõdõt nem látott, amikor bement az NVI irodájába, - ahol Gáva Krisztián átvette tõle a papírokat –, mire kijött, már ketten álltak az ajtóban.

Jól látszik a rögzítés idõpontja a jobb felsõ sarokban: 16 óra 15 perc

Forrás: Origo

Utóbb kiderült, õk ugyanebben a témában hoztak kérdést, de 16 óra 30 perces regisztrálásukkal már lecsúsztak a lehetõségrõl, nem õk lettek az elsõk, kezdeményezésüket éppúgy elutasítják majd, mint annak idején a szocialistákét Thürmer beadványára hivatkozva.

A fideszesek is elutasítják

Az Origo is beszámolt arról a friss kutatásról, miszerint a boltzárnak már a kormánypárti szavazók sem örülnek. Míg tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki, hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján.

Pártállástól függetlenül, minden társadalmi csoport ellenzi a vasárnapi zárva tartást - derült ki a Medián május végi közvélemény-kutatásából. Az intézet 1200 embert kérdezett meg arról, 72 százalékuk gondolta úgy, hogy az üzleteknek vasárnap is nyitva kellene lenniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!