2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nyolcmillió eurót kap Magyarország a menekülthullám kezeléséreForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-01 10:42:47
Nyolcmillió eurót kap Magyarország az Európai Uniótól, hogy segítse a migrációs nyomás kezelését - jelentette be Budapesten az EU menekültügyi biztosa. Az még nem világos, hogy Magyarország ezt pontosan mire költi, de Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert az is meglepte, hogy az EU Magyarország területén belül állítaná fel az ideiglenes regisztrációs központokat.

Bevándorlásügyi szakértõkkel, ideiglenes regisztrációs központok felállításával segíti az Európai Uniós a magyarországi bevándorlási hullám kezelését. Dimitrisz Avramopulosz, az EU bevándorlásügyi biztosa budapesti tárgyalásai után azonban mindenekelõtt azt emelte ki: hazánk ehhez nyolcmillió eurót kap Brüsszeltõl. Az EU ezen kívül támogatja azt a budapesti konferenciát is, amelyen a nyugat-balkáni és dél-európai bevándorlás kérdését fogják megvitatni az érintett országok.

Szijjártó Péter Dimitrisz Avramopulosszal tárgyal

Forrás: MTI/Soós Lajos

Nem akadályozhatják meg a kerítést

Azt a bevándorlásügyi biztos is kiemelte, hogy aki kihasználja a menekültügyi rendszert, vagy nem jogosult menekültstátuszra, azt vissza kell küldeni. Az egyoldalú megoldásokat azonban nem támogatják, mivel véleménye szerint azok csak más országokra tolják a problémát. A magyar-szerb határra tervezett kerítés felállítását viszont nem akadályozhatják meg.

Minden tagállamnak jogában áll intézkedéseket hozni a határvédelemre, ettõl nem foszthatjuk meg õket"- mondta Avramopulosz, aki megjegyezte, hogy a török-görög határon is van kerítés. Az Európai Unió a csempészek ellen is háborút hirdet. "Néhány csempészhálózat szervezettebb, mint maguk a tagállamok" - mutatott rá a politikus.

Muszáj a fizikai határzár

Szijjártó Péter is elismerte, hogy szóba került a megbeszéléseken a határzár, de megvédte a kormány álláspontját. A külgazdasági- és külügyminiszter szerint muszáj fizikai akadályt húzni, hogy megállítsák a menekülthullámot.

„A határzár csak az illegális határátlépõk ellen van. Nem gátolja azokat, akik törvénytisztelõ módon, útlevéllel lépnek be Magyarország területére"- hangsúlyozta. A tárcavezetõ szerint, akik visszaélnek a menedékkérelmek adta lehetõségekkel, azoknak a kérelmeit hiteltelenítik el, akik valóban menedékkérelemre jogosultak.

Budapesten a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelõs EU-biztost

Forrás: MTI/Soós Lajos

Szijjártó szerint a nyolcmillió euró a rendõrség, a katasztrófavédelem, bevándorlási hatóság munkáját fogja segíteni, de hogy pontosan mire költik, azt még csak ezután fogják eldönteni.

A miniszter ugyanakkor meglepõdött azon, hogyaz uniós biztos Magyarország területén belül helyezné el az ideiglenes regisztrációs központokat.Mint fogalmazott, Magyarország álláspontja eddig az volt, hogy ezek az EU területén kívül lennének, ezért az „új helyzet mindenképpen új elgondolást kíván".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!