2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Bekamerázzák a debreceni menekülttábor környékétForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-02 09:41:21
Térfigyelõ kamerákat szereltet fel az önkormányzat a debreceni befogadótábor mentén húzódó Sámsoni úton, így a migránsok minden lépését nyomon követhetik a közterületen - jelentette be a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. Közben Debrecen egész területére kiterjedõ fokozott ellenõrzést rendelt el a város rendõrkapitánya szerda déltõl július 15-én 24 óráig.

Az önkormányzat saját költségén, 15 millió forintból 15 kamerát szereltet fel a tábor bejáratától a Sámsoni út mentén, egészen a Kassai útig - mondta Papp László (Fidesz-KDNP) a debreceni tábor bejáratánál tartott tájékoztatón. Az MTI más forrásból származó információi szerint a hétfõi erõszakos cselekmények után a rendõrség hat ideiglenes kamerát szerelt fel a tábor környékén.

A debreceni migrációs tábor lakói nézik a tábor bejáratánál felsorakozó rendõröket

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nincs helye Debrecenben

A polgármester megerõsítette azt a korábban is kinyilvánított álláspontját, miszerint "a tábornak nincs helye Debrecenben". "Nagy hiba volt 1995-ben, hogy az akkori MSZP-SZDSZ városvezetés hozzájárult a debreceni menekülttábor létesítéséhez. Ez a tábor nem megfelelõ helyen van" - nyomatékosította Papp László.

Rendõrök kísérik migránsok egy csoportját a debreceni Sámsoni úton

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sok a külföldi diák

A városvezetõ utalt rá, hogy a debrecenieket nem jellemzi az idegenekkel szembeni ellenérzés, gyûlölködés, a városban több ezer külföldi diák tanul az egyetemen, sokan olyan országokból jöttek, mint a migránsok. A város számára nagy érték az itt tanuló diákság, és nem szeretnék, ha a migránsok kiváltotta lakossági ellenérzés ellenük fordulna - hangoztatta Papp László.

Egyetértenek a határzárral

A polgármester kiemelte: támogatják Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya törekvéseit, s ha nincs más mód, fizikai akadállyal kell gátat szabni a migrációnak. Ez hónapokig eltarthat, Debrecenben addig is szavatolni kell a biztonságot: ezért építik ki a kamerarendszert, és ezért van a megerõsített rendõri, polgárõri és közterület felügyelõi jelenlét - sorolta Papp László.

Ismét felmerült a tábor zárttá tétele

Pósán László (Fidesz), a térség országgyûlési képviselõje arról beszélt: a szakembereknek meg kellene fontolniuk, hogy közegészségügyi és járványügyi kockázat miatt tegyék zárttá a tábort. Hozzátette: olyan nagy számban érkeznek a migránsok, hogy elõzetes egészségügyi szûrésük szinte lehetetlen.

Migránsok egy vendéglátóhely teraszán a debreceni Sámsoni úton

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nemzeti hatáskör

"A megoldást rövid távon az jelenti, ha a tábor nem lesz átjáróház" - mondta, hozzátéve: fel kell újítani a 2012-ig jól mûködõ idegenrendészeti õrizet intézményét, s ehhez meg kell találni a jogi kereteket. Pósán László szerint az Európai Unióban több olyan ország van, amelyik "fittyet hány az EU közös idegenrendészeti elõírásaira". Amíg nem születik átfogó európai megoldás, addig az tügy kezelését nemzeti hatáskörbe kell adni - rögzítette álláspontját a kormánypárti politikus.

Túzsúfolt a tábor

A sajtótájékoztató idején a debreceni tábor lakói ki-bejártak az intézménybõl. Az MTI tudósítója azt látta, hogy a tábor bejáratánál a készenléti rendõrség két tagja valamennyi kilépõ igazolványába betekintett. A sajtótájékoztató után mintegy fél órával rendõri kísérettel, gyalog újabb migránsok érkeztek a befogadóállomásra. A mintegy hatvan érkezõ között feltûnõen sok volt a nõ és a kisgyerek. A 823 fõs táborban jelenleg mintegy 1800-an tartózkodnak.

Fokozott rendõri ellenõrzés

Debrecen egész területére kiterjedõ fokozott ellenõrzést rendelt el a város rendõrkapitánya szerda déltõl július 15-én 24 óráig. A rendõrségi közlemény szerint ennek célja "a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelõzése, megakadályozása, az elkövetett szabálysértések, bûncselekmények felderítése".

Rendõrök állnak készenlétben a debreceni migrációs tábor bejáratánál

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ellenõrzés keretében a rendõrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják az emberek ruházatát, jármûvét, a közbiztonságra veszélyt jelentõ eszközöket, anyagokat lefoglalhatják - írták, megjegyezve: a rendõrség mindent megtesz azért, hogy a fokozott ellenõrzés az állampolgárokat ne zavarja, annak célja kizárólag a jogsértõ cselekmények megelõzése, illetve megakadályozása.

A menekültek miatt

A közleményben nem említették ezt, de Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta: az intézkedés összefügg a helyi befogadótáborban és annak környékén hétfõn történt erõszakos cselekményekkel. A rendõrséggel megállapodtak abban, hogy a következõ hetekben "kiemelten fokozott rendõri jelenlét lesz egész Debrecen területén, hangsúlyozottan a keleti városrészben, a tábor környékén" - mondta Papp László.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!