2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Bezárás helyett bõvítik a menekülttáborokatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-03 10:17:05
Maradnak a menekülttáborok, sõt, bõvítik is õket a migránsok növekvõ tömege miatt – tudta meg az Origo. Nem számolják fel a debreceni befogadóállomást sem, legalábbis egyelõre.

„Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy a menekülttáborokat be kell zárni” – mondta az Origónak korábban Orbán Viktor.

Igenis, miniszterelnök úr

A kormányfõ még június 26-án, Brüsszelben beszélt errõl, az elmondottakat pedig sorra visszhangozzák a fideszes politikusok. Nemrég Papp László, Debrecen polgármestere fejtette ki, hogy be kell zárni a helyi befogadóállomást, miután hétfõn vallási nézeteltérés miatt több száz fõs tömegverekedés tört ki a Sámsoni úton.

A debreceni polgármester szerint is be kell zárni a tábort

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A táborok bezárását kérte Pósán László debreceni fideszes képviselõ is, aki tûrhetetlennek nevezte a történteket.

Nekik senki sem szólt

Ehhez képest az Origo úgy értesült, hogy

a táborokat nemhogy bezárják, inkább bõvítik.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szûkszavú nemmel felelt kérdésünkre, hogy érkezett-e bármilyen kormányzati utasítás a hazai befogadóállomások felszámolására.

Dupla terhelés alatt

A táborok jelenleg kétszeres túlterheléssel üzemelnek: a BÁH szerint elvileg összesen kétezer menekültet tudnának ellátni, most viszont négyezer-négyezer ötszáz lakójuk is van, a szám pedig naponta több száz fõvel változhat.

Két éve is volt tömegverekedés a túlzsúfolt debreceni befogadóállomáson

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A debreceni Sámsoni úton például jelenleg közel 1700-an élnek, bár az állomás csak 823 fõt tudna ellátni. A BÁH szerint ugyanakkor az itt élõk a hétfõi zendülés után sem panaszkodtak körülményeikre, a szociális munkások pedig a  konfliktus elõtt és után is tájékoztatták õket a társadalmi együttélés szabályairól.

Inkább bõvítenek

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az Origónak írásban úgy válaszolt: jelenleg is

folyamatban van a kapacitásbõvítõ intézkedés.

Azt nem árulták el, hogy ez új menekülttáborok felállítását vagy a meglévõk növelését jelenti. Azt sem közölték, hogy hány új férõhelyet alakítanának a menekültek számára, és mikor.

Az Európai Unió nyolcmillió eurót ad a menekülthelyzet kezelésére

Forrás: MTI/Soós Lajos

A fejlesztésre utal az is, hogy Brüsszel június 30-án nyolcmillió eurós támogatást ítélt meg Magyarországnak – ebbõl kellene ideiglenes regisztrációs központokat felállítania kormánynak, hogy kezelni tudja a migrációs hullámot.

Elõállítják õket

Az már biztos, hogy Kiskunhalason új rendõrségi elõállító tábor épül a volt Gábor Áron laktanya területén, ahol sátrakban és konténerekben 1100 migránst tudnak majd ideiglenesenelszállásolni.

Az erõsítésre szükség van: folyamatosan érkeznek a fõként afgán, pakisztáni és szír migránsok Magyarországra, kedden 961 illegális határátlépõt fogott el a rendõrség a szerb–magyar zöldhatáron.

Feszültség kívül-belül

Az elhelyezés nehézségei, a migránsok eltérõ vallása és szokásai könnyen vezethetnek a debrecenihez hasonló incidenshez.

Hangárokban és sátrakban õrzik a Röszkén elfogott migránsokat

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Röszkén a múlt héten szintén kisebb zendülés tört ki, mivel az elfogott migránsoknak egy napig kellett várakozniuk, amíg elszállították õket – a rendõrségnek itt nem kellett közbelépnie.

A feszültség a kerítésen kívül is fokozódik

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ilyen esetek miatt azonban

a táborokon kívül is nõ a feszültség.

Egy radikális futballszurkolók egyik szócsöveként emlegetett portál például baljós üzenetben figyelmeztetett: „Ha a kormány nem lép fel a randalírozó migránsok ellen, akkor a társadalom teszi meg, és annak beláthatatlan következményei lesznek.”

Mórahalmon már „õrjáratot” is szerveztek az ultrák, igaz, menekülttel nem találkoztak a településen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!