2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Szombattól harmadfokú hõségriadó lesz érvénybenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-03 10:20:01
Az országos tisztifõorvos 2015. július 4. (szombat) 0:00 órától július 8. (szerda) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hõségriasztást ad ki.

Harmadfokú hõségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követõ napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhõmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint szombattól az Északi-középhegység térségét leszámítva a napi átlaghõmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 Celsius-fok körüli értékek várhatók, a jövõ hét elsõ három napján néhol akár 30 fokos középhõmérsékletre is lehet számítani. A jelenlegi elõrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli a hõséget.

Többet kell inni

Fontos a fokozott folyadékbevitel

Forrás: MTI/Marjai János

A hõségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítõk és zsíros ételek fogyasztását. A bõr védelmérõl sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellõzõ bõ ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tûzõ napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hûsölési lehetõséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Nyitott helyek

A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhetõ akatasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán. A tartós hõség miatt, az átlagosnál melegebb idõben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedõkön túl, ilyenkor bárkinél elõfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hõség ellenére gépjármûbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenõk is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!