2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ilyen lesz a kormány családbarát kampányaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-04 10:47:06
„Családbarát ország” - az Origo információi szerint ezzel a jelszóval indul majd el õsszel a kormány új kampánya. A minisztérium szerint az üzenet senki ellen nem irányul majd, õk csak az értékeket szeretnék erõsíteni az emberekben.

Magyar Közlönyben kedden jelent meg a kormányhatározat, hogy az érintett miniszterek - Balog Zoltán és Lázár János - augusztus 31-ig dolgozzák ki a részleteket, és kössék meg a szerzõdéseket a „családbarát közgondolkodást erõsítõ kampányok” létrehozására.

Balog Zoltánt és Lázár Jánost kérte fel a miniszterelnök a részletek kidolgozására

Forrás: MTI/Kovács Attila


Plakát és internetes oldal

Egy pénteki háttérbeszélgetésen az Origo kérdésére az Emmi megerõsítette, hogy már tavaly döntöttek a kampány indításáról. Az állampolgárok a tervek szerint hirdetéseken, óriásplakátokon és egy külön erre a célra létrehozott internetes oldalon találkozhatnak majd a kormány üzenetével.

A Család- és Ifjúságügyért Felelõs Államtitkárság vezetõje szerinta kampány legfontosabb célja az információ átadása lesz.

„A családtámogatási rendszerben olyan sok változás történt, hogy a nyilvánosság nem mindig tudja követni. Ezért fontos, hogy a megfelelõ helyen tájékoztassuk õket” - mondta Novák Katalin.

Ennek az egyik eszköze a hamarosan induló Család.hu internetes oldal lesz, itt minden elérhetõ információt összegyûjtenek majd.

A kormány kampányának már a logója is elkészült

Forrás: Origo

Közbeszerzés 350 millióról

A kampánnyal a kormány az emberek szemléletét is formálni szeretné. Az, hogy pontosan milyen szövegek szerepelnek majd a hirdetéseken, még nem dõlt el, de mindenképpen számítani lehet a család fontosságát hangsúlyozó, az apák és a nagyszülõk szerepét kiemelõ mondatokra.

A kampányra 350 millió forintos közbeszerzést írnak ki.

Novák Katalin szerint egyik céljuk az, hogy közelítsen egymáshoz a vágyott és a tervezett gyermekek száma. A kormányzat szerint ugyanis nagy probléma, hogy a fiatalok kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyire eredetileg vágytak.

Novák Katalin államtitkár szerint a kampány senki ellen nem irányul

Fotó: Bielik István - Origo


Konferenciát is rendeznek

A demográfiai kihívásokra keresik majd a válaszokat a Budapesti Demográfiai Fórumon is. A nemzetközi konferenciát idén novemberben rendezik majd a fõvárosban, a tervek szerint a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Nem irányul senki ellen

Az Emberi Erõforrások Minisztériumában azt mondták, hogy a kampány senki ellen nem irányul majd.

Senkinek nem akarjuk megmondani, hogyan éljen, és hány gyermeket neveljen”,mondta Novák Katalin. Az államtitkár szerint a kormány „a család értékét” szeretnék erõsíteni.

A nõk egyre idõsebb korukban vállalnak gyermeket.

Forrás: Thinkstock

Több születés, több halál
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2015 elsõ negyedévében ugyan több gyermek született, mint az elõzõ év azonos idõszakában, viszont sokkal többen is haltak meg. Idén januártól áprilisig összesen 29 184 gyermek jött a világra az országban, ez három százalékos emelkedést jelent. 

Különösen riasztó volt a halálozások száma: az év elsõ négy hónapjában 48 929 ember hunyt el, 12 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A magas számért a kutatók szerint az influenzajárvány tehetõ felelõssé, de fontos szempont az is, hogy 2014-ben alacsony volt a halálozás.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának abban mindenképpen igaza van, hogy a gazdasági válság hatására az egész Európai Unióban visszaesett a születések száma, a csökkenõ tendencia pedig azóta is tart. Nagy az eltérés azonban az egyes tagállamok között: Írországban és Svédországban például 26 százalékkal több gyermek született 2013-ben, mint az ezredfordulón, Dél-Európában viszont mélyponton van a születések száma. Magyarországon különösen aggasztó a helyzet, nálunk 2000 és 2013 között 8,3 százalékkal csökkent a születésszám. Bár az utóbbi két évben némileg javult a mutató, még mindig csak három országot elõzünk meg a 28-ból.

Érdekes adat az is, hogy míg az Európai Unióban az ezredforduló elõtt a gyermekek 27 százaléka született házasságon kívül, 2013-ban ez az arány 40 százalékra nõtt. A nõk ráadásul egyre késõbb vállalnak gyermeket, a szülõ nõk átlagos életkora 29-rõl 30,3 évre emelkedett. Elsõ gyermeküket átlagosan 28,7 éves korukban vállalják a nõk.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!