2018. október 19. Péntek, Nándor.
 
Így védje egészségét a nagy hõségbenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-04 10:56:12
Valószínûleg sokan várták már, hogy beköszöntsön az igazi nyár. A hétvégén és a jövõ hét elején várható kánikula azonban a szokásosnál is nagyobb megterhelést jelenthet a szervezetre. Még a teljesen egészséges embereknek is célszerû megtenniük néhány óvintézkedést, a betegeknek, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedõknek pedig a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük egészségükre.

Az országos tiszti fõorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése alapján – 2015. július 4. (szombat) 0 órától július 8. (szerda) 24 óráig a legmagasabb, harmadfokú hõségriasztást adott ki. Harmadfokú hõségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követõ napon eléri vagy meghaladja a napi középhõmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A hõség növeli a halálozás kockázatát

A napi átlaghõmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése már10-12 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, 15 százalékkal a szívpanaszok és „általános rosszullét” miatti sürgõsségi mentõhívások számát – olvasható az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) honlapján.

A párásítók, szökõkutak is segítenek elviselni a hõséget

Forrás: MTI/Kovács Attila

A fõvárosban 2001 és 2005 között évente 1-2 hõhullám fordult elõ, az utóbbi években azonban ez a szám 3-5 közé emelkedett.

Az ilyen idõszakok különösen megviselik a szervezetet, és a szokásosnál jóval több haláleset történik.

Ahogyan emelkedik a hõmérséklet, úgy nõ szervezetünk terhelése. A szervezet hõszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erõnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy jó elõre alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz.

Különösen veszélyeztetett csoportok

Noha a kánikula bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet, vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a

 • csecsemõk és a kisgyermekek,
 • a különbözõ betegségekben szenvedõk (kiemelt kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és más anyagcsere-rendellenesség, a légzõszervi betegségek, a mentális rendellenességek és a vesebetegségek),
 • az alkohol- és kábítószer-fogyasztók,
 • a 65 évnél idõsebbek, fogyatékosok és
 • a fiatalok.

Kánikulában mindenki a víz közelében szeretne hûsölni

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Milyen betegségeket okozhat maga a hõség?

A hõséggel összefüggõ legtöbb betegség (kivéve a bõrkiütés és a görcs) oka az, hogykülönbözõ fokú mûködési zavar következik be a szervezet hõszabályozó rendszerében. Ráadásul számos más, úgynevezett prediszponáló tényezõ felgyorsíthatja a magas testhõmérséklet kialakulását.

Ilyen prediszponáló tényezõ lehet a kor, az akklimatizálódás hiánya, a dehidratáció (csökkentett tápanyag- és folyadékbevitel, vizelethajtó tabletták, alkoholfogyasztás következtében), gyógyszerszedés, mozgáshiány, túlsúly, fáradtság, alváshiány, hosszú és nagy intenzitású edzés, védõruha viselése.

A hõség miatt rosszul lett férfit szállítanak egy karacsi kórházba

Forrás: MTI/EPA/Rehan Han

A hõség okozta leggyakoribb egészségi tünetek a következõk:

 • kiütés,
 • ödéma az alsó végtagokon,
 • eszméletvesztés,
 • görcsök,
 • kimerülés,
 • a mentális státusz változása (pl. nyugtalanság, delírium, kóma),
 • stroke.

Hogyan elõzhetjük meg a hõség okozta bajokat?

Az egyik legfontosabb tennivaló a megfelelõ folyadékbevitel. Fontos azonban tisztázni, mit kell érteni ez alatt.Annyi vizet kell pótolni, amennyi a vizelettel és izzadással elveszített vízmennyiség másfélszerese. Hõség idején akkor is kell folyadékot fogyasztani, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Ez különösen igaz idõs korban, mert az idõsebb emberek kevésbé érzik a szomjúságot.

Egy lány iszik a hõségben a budai várban

Forrás: MTI/Marjai János

A folyadék-utánpótlásra a legalkalmasabb a víz, a tea, a szénsavmentes üdítõ, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.Ne fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítõt!

Hûtsük a lakásunkat

Ha nem muszáj, a legmelegebb órákban (11 és 15 óra között) ne menjünk ki az utcára, illetve igyekezzünk árnyékos, lehetõleg jól szellõzõ helyen tartózkodni. Sokat segítenek a rosszullét megelõzésében a különféle vízpermetet szóró eszközök (párakapuk, ventilátorok, szökõkutak).

Lehetõség szerint hûtsük a lakásunkat. Már egy ventilátor is sokat segíthet a hõség kibírásában. Ügyeljünk azonban arra, hogy a ventilátor légárama kiszárítja a szervezetet, így ne érjen bennünket folyamatosan az általa keltett szél, illetve igyunk elegendõ folyadékot.

Ésszel használjuk a légkondicionálót

Forrás: Thinkstock

A légkondicionálásnál se vigyük túlzásba a dolgot. A gyártók és az egészségügyi szakemberek is azt tanácsolják, hogymaximum hat-nyolc fok legyen a külsõ és a belsõ hõmérséklet közti különbség. Az irodai munkához a 22-25 Celsius-fokos léghõmérséklet az ideális.

Éjszaka szellõztessünk

Napközben tartsuk csukva az ablakokat, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítõt. Lehetõleg éjszaka szellõztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezésünk, ennek mûködtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot.

Ha a lakást nem lehet megfelelõen hûteni, akkor lehetõség szerint töltsünk legalább 2-3 órátlégkondicionált helyen. Kerüljük a megterhelõ fizikai munkát, tartózkodjunk árnyékban a legmelegebb órákban.

Zuhanyozás a múlt század elején

Forrás: Fortepan/Fabos Bettina

A víz a barátunk

Gyakran zuhanyozzunk vagy fürödjünklangyos (de nem hideg!) vízben. Használjunk vizes borogatást, hûtsük a lábunkat langyos vízben.

Viseljünk világos, természetes alapanyagú, bõ ruhát. Ha a napra megyünk, viseljünk széles karimájú kalapot és napszemüveget. A szabadban mindig használjunk ultraibolya sugárzás ellen védõ naptejet vagy krémet.Ne feledjük, még az árnyékban is leéghetünk! 

A vízparton nyaralók se töltsék a napon a dél körüli órákat, ésfelhevült testtel sose ugorjanak a vízbe. A vízibiciklin vagy a stégen napozók fokozatosan szoktassák magukat a hûvösebb vízhez. Lógassák be a lábukat a vízbe, illetve kezükkel spricceljék le magukat, csak az után merüljenek be teljesen a vízbe.

Az indiai gyerekek a bölényekkel együtt hûsölnek a vízben

Forrás: AFP/Str

A csecsemõkre külön figyeljünk

A csecsemõket, kisgyermekeket árnyékban levegõztessük. Ne sétáltassunk a hõségben kisbabát!

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellõzés nélküli parkoló autóban! 

A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk õket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!