2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Bezárnak a nagy szociális otthonokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-06 10:37:11
Egy jövõre kezdõdõ uniós program keretében mintegy 3600, fogyatékossággal élõ ember hagyhatja el a nagy szociális gondozó intézményeket; ellátásukat kisebb otthonokban szervezik meg, egyénre szabott szolgáltatásokat kapnak, és az arra képes emberek önállóbban élhetnek majd.

Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára azt mondta, 2016-ban 36 milliárd forint uniós forrásból folytatódik az úgynevezett kiváltás, azaz a nagy vidéki intézményekben elhelyezett, fogyatékossággal élõ emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése. Idén 660, fogyatékossággal élõ embert költöztettek ki az intézményekbõl kisebb közösségekbe, amire 7 milliárd forintot fordítottak.

Uniformizáltak

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, a vidéki szociális intézményekkel elsõsorban nem az volt a baj, hogy nagyon sok embert gondoztak egy helyen, hanem az, hogy egyfajta rossz intézményi kultúrában mûködtek, a lakókat pedig gyakran - tekintet nélkül eltérõ állapotukra, fejleszthetõségükre - egységesen kezelték, uniformizálták.

A Bélapátfalvi Idõsek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Igényekhez illeszkedõ szolgáltatás

A cél az - mondta Czibere Károly –, hogy minden gondozott az igényeihez illeszkedõ szolgáltatást, ellátást kapjon, továbbá hogy lehetõségeihez mérten önálló vagy önállóbb életet éljen. Sok szociális intézményben a gondozottak évek óta szinte ugyanazon a néhány négyzetméteren mozognak az étkezõ, a csoportszoba és az ágyuk közötti vonalon, ez az elszigeteltség pedig nem segíti õket abban, hogy fejlõdjenek, hogy az emberhez méltóbb, értéket teremtõ életet élhessenek. Az 5-12 személyes lakóegységekbe költözõ gondozottak - állapotuktól függõen - iskolába, képzésekre vagy munkába járhatnak majd.

Csak a városokban

A jövõben csak városi környezetben hoznak létre lakóegységeket, mert csak ott biztosíthatóak a szükséges szolgáltatások, a munkahely és a társadalmi integráció, az adott helyi közösségi életbe való bekapcsolódásuk. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövõben csak ott hoznak létre új lakhatási szolgáltatásokat, ahol a fogyatékossággal élõ emberek, a szociális szakemberek és a környezet is készen áll arra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!