2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ennél magasabb fokozatú hõségriadó nincsForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-06 12:21:56
A tartós hõség miatt hétfõre az Országos Meteorológiai Szolgálat is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki az egész országra.

A napi középhõmérséklet várhatóan több helyen eléri a 27-28 Celsius-fokot. Az elõrejelzés szerint hétfõn igazi kánikulára, többnyire derült vagy gyengén felhõs, száraz idõre lehet számítani. Délutántól a Dunántúl északi részén és néhol az Északi-középhegységben már több felhõ jelenhet meg, egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Több helyen megélénkül a szél, a Fertõ-tó környékén néhol erõs széllökés is lehet.A legmagasabb nappali hõmérséklet 33-38 fok között alakul. Késõ estére 22-29 fok közé csökken a hõmérséklet.

Az UV-B sugárzásnak az átlagértéke és nagyon magas lehet, maximuma akár az extrém szintet jelzõ 8-as értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni.

Zacskós vizet osztanak a kánikulában a budapesti Deák téren

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

 

A tartós kánikula miatt az országos tiszti fõorvos szerda éjfélig az általa elrendelhetõ legmagasabb fokozatú hõségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követõ napon eléri vagy meghaladja a napi középhõmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta az ország területén kedden és szerdán az ország északnyugati harmadának kivételével még 28 fok feletti napi középhõmérséklet várható, majd visszaesik a hõmérséklet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!