2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
A meleg miatt a mentõk több beteget láttak elForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-07 12:13:16
A tartós hõség miatt hétfõre az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiadta a legmagasabb fokú - piros - figyelmeztetést az egész országra. A mentõknek a szokásosnál húsz százalékkal több beteget kellett ellátniuk a hétvégén a nagy meleg miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében kiemelte: a napi középhõmérséklet várhatóan több helyen eléri a 27-28 Celsius-fokot. A tartós kánikula miatt az országos tiszti fõorvos szerda éjfélig hõségriadót rendelt el már korábban. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követõ napon eléri vagy meghaladja a napi középhõmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje arról tájékoztatott, hogy a fõvárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idõs, szívbetegségben szenvedõ emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is elõfordultak.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A mentõk fokozott óvatosságra intenek, mivel a következõ napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják, hogy lehetõleg mindenki tartózkodjon hûvös, árnyékos helyen, a nagyobb megterhelést jelentõ tennivalókat pedig kora reggelre vagy késõ délutánra idõzítse. Felhívták a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára és arra is, hogy az emberek cukros üdítõital helyett inkább vizet vagy teát igyanak.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Több településen meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel. A levegõ magas ózontartalma miatt tizenhét település (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Gyõr, Esztergom, Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok) kapott kifogásolt minõsítést.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az ÁNTSZ is arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny, beteg és idõs emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb idõt töltsenek a szabadban. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást - tették hozzá.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az élelmiszerek megfelelõ tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a melegben szaporodnak - figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) fõigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna mûsorában. Hangsúlyozta: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertõzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hûteni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!