2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Sokkal olcsóbb lehet a görögországi nyaralásForrás: origo
Utolsó módosítás: 2015-07-08 14:45:43
A görög idegenforgalom akár jól is járhat a válsággal, egészen olcsó lehet egy görögországi nyaralás, bár elemzõk szerint biztonságosabb, ha csak a jövõ évi szezonban utazunk.

Az idegenforgalmi cégek jól járhatnak a görög válsággal, már ha túlélik az elsõ sokkot, ami viszont biztosan fájdalmas lesz – írja a The Economist. A szállodai szobák árai már esnek, igaz, egyelõre inkább azért, mert sokan lemondták a nyaralásukat.

Ha azonban a kiesnek az eurózónából, nevetségesen alacsony összegekért is nyaralhatunk Görögországban, bár a nyaralás elõtt érdemes lesz készpénzt váltani, mert a banki pénzfelvétel egy darabig nem lesz lehetséges.

Készpénz nélkül ne induljon el

A görög állam fizetésképtelenné válása és az azt követõ népszavazás az elmúlt héten sokként érte az ország idegenforgalmát: a Daily Mail szerint néhány nap alatt mintegy 50 ezren mondták le szállásfoglalásukat. A turisták feltehetõen attól tartottak, talán némi alappal, hogy idõközben bedõlhet a szálloda vagy utazási iroda is. A bankfiókok bezárása miatt több szállodatulajdonos nem tudott friss élelmiszereket, gyógyszereket rendelni.

Felvásárlási láz Görögorszákban: megnõtt a tartós élelmiszerek, a rizs, a cukor és a száraz tészta fogyasztása

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A bankzár a turistákat is elbizonytalaníthatja, a napokban a brit Foreign Office javasolta, hogy a Görögországba látogatók vigyenek magukkal minél több eurót, mert nem biztos, hogy ott tudnak majd váltani, vagy pénzt kivenni.

Pedig a bankjegyfelvételi korlátozások egyelõre nem vonatkoznak külföldi állampolgárokra.

Ötcsillagos szoba 50 ezerért

A szobafoglalások lemondása miatt a görög szállodák pánikszerûen kezdték csökkenteni az áraikat. Az NBC News szerint Athénban akár egy ötcsillagos szállodában is lehet szobát bérelni már 200 dollár alatt, vagyis nagyjából 50 ezer forintért.

Az árak pedig a jövõben még tovább zuhanhatnak, ami rövidesen felkapottá teheti az országot a kispénzû turisták körében. Elemzõk arra számítanak, hogy az euró értéke gyengülni fog, ha Görögország nem cseréli le a közös valutát, ami jó hír lehet az eurózónán kívüli turistáknak.

Ha pedig a bevezetik a drachmát, minden eddiginél olcsóbbá válhatnak a nyaralások, hiszen a görög gazdaság rossz teljesítménye miatt a fizetõeszköz várhatóan gyorsan inflálódna. Elemzõk szerint rövid idõ alatt akár 50 százalékára esne a drachma értéke.

A grexit után újra jöhetne a drachma

Forrás: PHOTO ILLUSTRATION BY MILOS BICANSKI/GETTY IMAGES

Több költõpénz

A Greek Island Travel brit utazási portál már januárban, a Sziriza gyõzelmét követõen arról írt: ha a görögök kiesnek az eurózónából, az rövid távon a turizmusnak is árthat, hosszabb távon azonban fellendítheti az idegenforgalmat, hiszen a drachma inflációja miatt egy külföldi turista devizájáért több szolgáltatást, árut kaphat, mint korábban.

A portál szerint több görögországi turisztikai cég is optimista a kilépéssel kapcsolatban, amire már a tavalyi Grexit-pánik óta elõkészületeket tettek. Szerintük „az utazók alig éreznének bármilyen változást, csak azt, hogy többet tudnak majd költeni ételre, italra, szuvenírekre”.

Idén még kockázatos

Guillermo Calvo, az amerikai Columbia University közgazdásza kevésbé optimista. Bár elismeri, hogy a görög idegenforgalom akár jól is kijöhet a válságból, de az idei szezonban még nem sok jóra számíthatnak. A turistáknak fõleg a bankjegyfelvétel okozhat nehézségeket, különösen, ha már idén drahmával kell fizetniük, hiszen idõbe telik, míg a bankautomatákat feltöltik a régi-új fizetõeszközzel.

Sztrájkok hátráltathatják a görög turizmust

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A bankkártyás fizetés ugyan kiválthatja ezt, de ha elindul a bankbetétek átváltása, az megbéníthatja az elektronikus bankrendszert is. Emiatt Calvo szerint az illegális valutapiac fellendülésére lehet számítani, és sok turista csalók áldozatává válhat. Az idegenforgalomra veszélyt jelenthetnek emellett az esetleges sztrájkok, különösen, ha azok a tömegközlekedést érintik.

Egyelõre több a turista

Egyelõre a válság kevéssé érintette a görög turizmust, amely ma a gazdaság egyik húzóágazata: a GDP 16 százalékát az idegenforgalom termeli. Csak tavaly 23 százalékkal nõtt a Görögországba érkezõ turisták száma, igaz, ebben szerepet játszhatott a belpolitikai helyzet felforrósodása olyan mediterrán országokban, mint Egyiptom vagy Tunézia.

 

Hozzájuk képest Görögország képes volt magát egy biztonságos alternatívaként pozícionálni - ez azonban csak akkor lesz fenntartható, ha Görögországban sem törnek ki sztrájkok, zavargások a válság miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!