2024. április 24. Szerda, György.
 
A C-vitamin meghosszabbítja az életetForrás: origo
Utolsó módosítás: 2015-07-08 17:59:24
A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásából származó C-vitamin nagy koncentrációja a vérben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát, állapították meg dán kutatók.

A 100 000 dán lakos adatait feldolgozó kutatásból az derült ki, hogy azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották 15 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és 20 százalékkal a korai halál bekövetkezésének kockázata, azokhoz képest, akik csak ritkán fogyasztottak ilyen élelmiszert, mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház orvosa.

A C-vitamin a hatékony

„Ezzel egy idõben megállapítottuk, hogy a csökkent kockázat a gyümölcsökbõl és a zöldségekbõl származó C-vitamin magas vérbeli koncentrációjával függ össze” – tette hozzá Kobylecki, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány társszerzõje.

A C-vitamint célszerû gyümölcsbõl és zöldségbõl beszerezni

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A C-vitamin többek közt segít a kötõszövetek felépítésében, amelyek különféle szöveteket és szerveket kapcsolnak össze, illetve támasztanak alá a testben. A C-vitamin ezen kívül hatékony antioxidáns, amely védi a sejteket és a biológiai molekulákat a betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek okozta károsodástól.

Az emberi szervezet nem képes a C-vitamin elõállítására, ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk ezt a fontos anyagot.

A vitaminkészítményeknél jobb az egészséges étrend

„Tudjuk, hogy a gyümölcs és a zöldség egészséges, de a kutatásaink most pontosabban is rámutattak arra, miért” – mondta Børge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem orvosi fakultásának professzora. „A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása a természetes módja, hogy növeljük a C-vitamin vérbeli szintjét. Ez hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatának csökkentéséhez.”

Igazi C-vitamin-bomba

Forrás: MTI/Rosta Tibor

„Bár a C-vitamint vitaminkészítményekkel is bevihetjük szervezetünkbe, mégis elõnyös, ha az egészséges étrenddel juttatjuk be, mert ez egyúttal segít a hosszú távú egészséges életstílus kialakításában” – fûzte hozzá Børge Nordestgaard.

 

A kutatók most azt kívánják felderíteni, hogy a C-vitaminnal kombinált más tényezõknek van-e befolyásuk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, illetve a korai halálozásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!