2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Drágulhatnak a használt autók idénForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-09 13:29:10
Rekordmennyiségû, mintegy 135 ezer darab használt autót adtak-vettek a második negyedévben itthon. Ez 8 százalékkal több az elõzõ negyedévnél, és 10 százalékkal a tavalyi év második negyedévéhez képest. Mivel az árak is egy év alatt a 2008-as válság óta mért legnagyobb szintre emelkedtek, ez 135,2 százalékos magasságba lökte a gazdát cserélõ használt autók összértékének növekedési arányát.

A Használtautó.hu negyedévente közli a saját indexét, ami jó gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának.

 

A használtautó-index alakulása

Forrás: Használtautó.hu

Mire számíthatunk 2015 második felében?

A jelenlegi piaci tendenciákat vizsgálva úgy tûnik, a Használtautó indexe felfelé fog ívelni ezután is. Az év közepére ismét felgyorsult a használtautó-import növekedése: az elsõ félévben 30 százalékkal bõvült ez a szegmens az egy évvel korábbi idõszakhoz képest. Havonta erõsen változó intenzitással, de átlagosan 12 százalékkal nõtt az újonnan forgalomba helyezett személyautók száma is. Mindez áttételesen növekvõ forgalmat generál a hazai használtautó-piacon is, hiszen a fenti adásvételek az esetek zömében egy korábbi autó lecserélését jelentik.

Drágulhatnak a használt kocsik

Ezzel párhuzamosan kismértékben az árak is felfelé mozdulhatnak, mivel idõközben a forint ismét jelentõsen, 315 forint/euró körüli szintre gyengült, a drágább import pedig a helyettesítõ hazai kínálatot is felértékeli.

Az alsó középkategória a kelendõ

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az olcsóbb kocsik mennek inkább

Kategóriák szerint vizsgálva a szakportál adatbázisát, a használtautó-forgalom legnagyobb részét, 30 százalékot az alsó középkategóriába tartozó autók tették ki. A használtautó-behozatal hatása érezhetõ abban, hogy lassan, de folyamatosan nõ mind a közép- és felsõ középkategóriába (jelenleg 29 százalék), mind az egyterûek kategóriájába (jelenleg 11 százalék) tartozó autók aránya a teljes piaci forgalmon belül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!