2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Autópályán szinte TemesvárigForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-12 11:51:41
Majdnem Temesvárig utazhatunk autópályán, miután elkészült az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti szakasza. A sztrádát, a Csanádpalota–Nagylak határátkelõhelyet, valamint román oldalon a Nagylak és Pécska között megépült 16 kilométeres A1 gyorsforgalmi útszakaszt szombaton adták át.

Az új autópálya-szakaszt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át. Avatóbeszédében hangsúlyozta, Magyarország számára kiemelt fontosságú a határon átnyúló fejlesztések megvalósítása. A kormány célul tûzte ki, hogy minden autópályát kiépít a határig, és ebben a magyar-román autópálya-kapcsolat megteremtése jelentõs mérföldkõ – tette hozzá.

Az új autópálya-szakasz alapkövét 2013-ban fektették le

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Marius Nica, a román kormány európai alapokért felelõs minisztere történelmi mérföldkõnek nevezte a magyar-román kapcsolatokban a két ország autópálya-összeköttetésének megteremtését. Az autópályák és a határátkelõhely megépítése kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a két kormány képes együttmûködni a két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fûzése érdekében – mondta.

Év végéig ingyenes

Az M43-as autópálya új, 23,1 kilométer hosszú, kétszer kétsávos, burkolt leállósávos szakaszán három csomópont és tizennyolc híd épült. Az új útszakaszon két pihenõ is létesült, egy a Krak-érnél, egy pedig Kövegynél. A beruházás kivitelezõje a Duna Aszfalt Kft. volt, a nettó 46,49 milliárd forintos építési költség 85 százalékát uniós támogatás fedezte. A Makó és az országhatár közöttisztrádaszakasz az e-matricás rendszerben 2015 végéig díjmenetesen használható, a 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegû tehergépjármûvek számára díjköteles.

Táblák az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti szakaszán

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az új útszakaszt eredetileg 2014 szeptemberében akarták átadni, de a belvíz és az esõzések miatt csúszott az építkezés.

Az Apple térképe már jelöli a szombaton átadott magyar és román sztrádaszakaszokat

Forrás: Origo

Kamionparkoló is lesz

A Csanádpalota–Nagylak határátkelõhely a román oldalon épült meg. Mindkét irányban négy-négy sávot alakítottak ki a személygépjármûveknek, illetve a teherforgalomnak, valamint két sávot az autóbuszoknak. Két-két mérleget is építettek, és kialakítottak egy több mint száz férõhelyes kamionparkolót is.

A veszélyes anyagot és élõállatot szállító kamionoknak továbbra is a 43-as úton lévõ nagylaki határátkelõt kell használniuk.A Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelõ megnyitása nyomán Arad és Temesvár lett Románia elsõ két nagyvárosa, amelyet bekapcsolnak az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!