2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ha rosszul alszik, rossz döntéseket hozhatForrás: mindennapipszichologia.reblog.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-13 11:38:46
Ha rendszertelenül vagy az elegendõnél kevesebbet alszunk, az nem csak az egészségünkre lehet rossz hatással, hanem arra is, hogy jó döntéseket hozzunk és barátságosak maradjunk a környezetünkkel.  Egy friss kutatás szerint ugyanis, aki keveset alszik, az könnyen elveszítheti az önuralmát, és így áldozatul eshet hirtelen feltörõ vágyainak, a figyelmetlenségének vagy egy rossz döntésnek.

A mai non-stop, napi 24 órás globális gazdaságban dolgozó emberek jelentõs része a megfelelõnél kevesebbet és rendszertelenebbül alszik. Az elégtelen alvás pedig egészségügyi problémákhoz, például elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és különféle betegségek kialakulásához is vezethet. Az amerikai Clemson Egyetem Pszichológia Tanszékén végzett legújabb kutatások mindemellett arra is fényt derítettek, hogy az alváshiány csökkenti az önkontrollt, egyszersmind fokozza az ellenségesség érzését más emberek iránt, ami a komoly problémákat okozhat a munkahelyen és otthon, a magánéletben is.

A kutatás azt vizsgálta, milyen kölcsönhatásban állnak egymással az alvási szokások és az önkontroll az emberek hétköznapi életének alakításában. „Az önkontroll mindennapi döntéshozatalunk része. Amikor egymásnak ellentmondó vágyakkal és lehetõségekkel nézünk szembe, az önkontroll teszi lehetõvé azt, hogy kézben tarthassuk a dolgokat és jobb döntéseket hozhassunk.” – magyarázta June Pilcher pszichológus professzor, a vizsgálat egyik vezetõje.

A Clemson pszichológusai kutatásukban arra a következtetésre jutottak, hogy a rossz alvási szokások kedvezõtlenül befolyásolhatják az önkontrollt.

Az alváshiányban szenvedõ emberek tehát nagyobb valószínûséggel eshetnek áldozatul saját impulzív vágyaiknak, a figyelmetlenségnek és a megkérdõjelezhetõ döntéshozatalnak, ez pedig kockázatokkal járhat az emberek magánéletére és karrierjére is.

A jobb alvási szokások ugyanakkor energiatartalékaink nagyobb napközbeni stabilitását eredményezhetik. Ha van elég energiánk, az nagymértékben elõsegíti azt, hogy nehezebb döntéseket is meghozzunk ahelyett, hogy a könnyebb utat vagy a könnyebb feladatot választanánk.

A jobb önkontrollhoz szükséges energiaforrásaink sajnos hamarabb kimerülnek, mint ahogy feltöltõdhetnének. Ezért a nap elõrehaladtával a jó önkontrollhoz szükséges energiatartalékaink rendszerint elég alacsony szintre kerülnek. Az elégséges alvás segít regenerálódni és ezeket az energiákat visszanyerni. Ezért fontos megismerni azt, hogy az alvási szokások pontosan miként járulnak hozzá a napi energiaszintünk stabilan tartásához és ennek révén a jobb döntések meghozatalához.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!