2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Problémás lesz a nyugdíjForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-14 14:06:50
Nem lesz egyszerû a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után. A nyugdíjasok aránya nõni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúak. A KSH prognózisa szerint Magyarország lakossága 2080-ra 7 milliónál is kevesebb lesz.

Problémássá válik a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után, mondta Botos Katalin közgazdász a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének tanulmányára reagálva. A szakember szerint a nyugdíjasok aránya nõni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúak.

Két út áll elõttünk

Ha befolyó és a kifolyó pénz között ilyen nagy a különbség, mint most, alapvetõen két megoldás van - mondta Botos Katalin. A járulékok növelése nem járható út, mert így versenyképtelenné válnak a cégek, csökken a gazdaságba beáramló tõke; a másik lehetõség a juttatások csökkentése, ami vagy az alapnyugdíj mérséklésével, vagy a nyugdíjkorhatár növelésével érhetõ el, hogy hosszabb ideig érkezzenek a befizetések a rendszerbe.

Rá fogunk jönni, hogy a család nem teher, hanem lehetõség

Forrás: Thinkstock

A család lehetõség

Mély gyökerû a probléma, a megoldást a társadalom szemléletének változtatásával kell kezelni: egyre késõbbre tolódik a családalapítás, de a társadalom rá fog jönni, a nagy család nem teher, hanem lehetõség - vélekedett Botos Katalin.

A KSH kutatóintézetének tanulmánya szerint 2060-ra a magyar népesség száma csaknem kétmillióval csökken, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot. 

Kevés gyerek születik, és nem lesz elég aktív korú, aki a nyugdíjasokat eltartsa

Forrás: MTI/Mészáros János

A tanulmány szerint az unió népességének lélekszáma a 2014-es 506,8 millióról 399,2 millióra esne 2080-ra. Nemzetközi vándorlás nélkül az EU-28 országai közül 25 országban a jelenleginél alacsonyabb lenne a népességszám.A legnagyobb mértékû visszaesés Portugália, Németország, Görögország, Spanyolország és Olaszország népességét érintené, 35 és 40 százalék közötti népességszám-csökkenéssel.

Természetes szaporodást, vagyis ajelenleginél valamivel magasabb népességszámot csak Írország, Franciaország és az Egyesült Királyság népessége érne el, de viszonylag kismértékû lenne a vándorlás nélküli népességszám-csökkenés Svédországban, Dániában és Belgiumban is.

A KSH prognózisa szerint Magyarország népessége a jelenleginél közel 30 százalékkal lenne kevesebb, és 7 millió fõ alá esne 2080-ra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!