2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hivatalos: le szabad tépni a kormányzati óriásplakátokatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-18 05:42:54
A bíróság jogerõsen felmentett két embert, akik megrongálták a kormány egyik bevándorlóellenes plakátját. A bíró indoklása szerint csak véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amit az alaptörvény garantál.

Bírósági ítélet született a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik munkatársának és az õ barátjának szabálysértési ügyében. Az eljárás azért indult meg ellenük, mert még júniusban letéptek egy kormányzati óriásplakátot. A bíró felmentette õket, indoklása szerint  amikor megrongálták a plakátot, csak véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amit az alaptörvény garantál.

Társadalmi igazságosság

A TASZ a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az indoklás egy részletét: "Szeles András és Kalocsai Kinga Regina eljárás alá vontak magatartásukkal csupán Magyarország Alaptörvényének IX. cikkében garantált véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapjogával élt. ...A véleménynyilvánítás mindenkit megilletõ önkifejezésünk szabadságát biztosító alapvetõ jog, így amennyiben ezt korlátozzák, úgy sérelmet szenved a társadalmi igazságosság."

Nincs társadalmi igazságosság, ha nincs véleményszabadság

Forrás: MTI/Marjai János

Politikai véleményüknek adtak hangot

Az indoklás így folytatódik: "Az Alaptörvény hivatkozott IX. cikkének célja, hogy a közéleti szólásszabadság biztosításával a demokratikus közvélemény és az egyén számára biztosítsa a demokratikus közélet fejlõdését. Lehetõvé tegye az egyén számára a véleményének kifejtését, mások véleményének formálást, és hogy meggyõzhessen másokat a saját álláspontjáról. Jelen esetben az eljárás alá vontak az elõzõekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot."

A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!