2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Roham indult a népszavazás támogatóiértForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-18 16:01:33
Hivatalosan is elindította aláírás-gyûjtési kampányát az Új Magyar Köztársaság Egyesület. Az Orbán Viktor rendszerét népszavazásokkal megbontani kívánó civilek arra számítanak, hogy a jelenlegi négy mellett hamarosan további két kérdésben gyûjthetik a referendum kiírásához szükséges támogatást.

Elindult a magukat rendszerbontóknak nevezõ, Új Magyar Köztársaság néven egyesületet is alapított civilek aláírásgyûjtõ kampánya. Ha sikerül elég támogatót szerezni, referendumot rendezhetnek a kötelezõ kamarai tagság eltörlésérõl, a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállításáról, a képviselõk nyugdíjának átmeneti megvonásáról és a gyerekek ingyenes étkeztetésérõl.

Négy plusz két kérdés

Lattmann Tamás, a szervezet ügyvivõje a budapesti kampányindító eseményen azt is elmondta, hogy a kórházi várólistára kerüléstõl számított hat hónapon belüli ellátási kötelezettségrõl szóló kérdés már a Kúria elõtt van, a vasárnapi boltzár eltörlésére vonatkozóval pedig hétfõn foglalkozik a Nemzeti Választási Bizottság.

Eljött az ideje annak, hogy a Magyarországon már csúcsra járatott panaszkultúra helyére végre cselekvési kultúra kerüljön- mondta az ügyvivõ, aki erre tökéletes alkalomnak nevezte akciójukat.

Lattmann Tamás, az egyesület ügyvivõje idén márciusban, az Új magyar köztársaságot! demonstráción

Fotó: Bielik István - Origo

Elhangzott: civil szervezetek - köztük a Magyar Szolidaritás Mozgalom - és szakszervezetek mellett pártok is részt vesznek a kezdeményezésben.

Pártok, mozgalmak segítenek

Vajda Zoltán, az egyik szervezõ közlése szerint az akciójukat segítõ pártok köztük van az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a PM, az LMP válaszát még várják.

Vajda Zoltán idén márciusban, az  Új magyar köztársaságot! demonstráción

Fotó: Bielik István - Origo

Az MSZP támogatásáról biztosította a kezdeményezést, ennek módjáról napokon belül egyeztetnek, míg a Demokratikus Koalíció elvi támogatásáról biztosította a megmozdulást - tette hozzá.

Egy tonna papírral Orbánék ellen

Mint arról az Origo is beszámolt, szombaton Budapesten és nyolc nagyvárosban - Miskolcon, Debrecenben, Gyõrben, Mezõhegyesen, Egerben, Nyíregyházán, Kecskeméten és Szombathelyen - kezdenek aláírásgyûjtésbe az idén március 15-én a nyilvánosság elé állt civilek, akik népszavazásokkal kívánják lebontani Orbán Viktor rendszerét.

Az LMP egy korábbi népszavazási aláírásgyûjtõ kampánya - kérdésenként 200 ezer szignó kell

Fotó: Origo

Egyelõre négy kérdéshez várnak 200-200 ezer támogató aláírást. Ezek: a kötelezõ kamarai tagság eltörlése, a tankötelezettség 18 évre visszaállítása, a képviselõk nyugdíjának átmeneti megvonása és a gyerekek ingyenes étkeztetése. Ha kiiírják a referendumokat, akkor ezek csak akkor érvényesek és eredményesek, ha legalább négymillió választó elmegy, és közülük legalább kétmillió egyetért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!