2024. április 19. Péntek, Emma.
 
5,4 billió dolláros szikladarab repül el a Föld mellett hétvégénForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-18 16:05:05
Magyar idõszámítás szerint hétfõ hajnalban egy igen értékes objektum repül el a Föld mellett. Egy olyan aszteroida, amely 5,4 billió dollár értékû platinát tartalmaz a felszíne alatt. Az esemény a weben is nyomon követhetõ lesz.

Az aszteroidák általában elég jellegtelen kinézetû égitestek, de sosem szabad a külsõ alapján ítélni.Az érdektelen felszín alatt néha igazi kincsesbánya rejtõzik.Az aszteroidák legértékesebb kincsei a platinaásványok. Mivel a platinát sok helyen használják, de igen ritka a földön, ezért rendkívül drága.1000 köbcentiméter platina értéke megközelíti az 1 millió dollárt (hozzávetõleg 285 millió forintot).

Hihetetlenül értékes égitest

Az egyik ilyen platinában gazdag aszteroida július 20-án, hétfõn hajnalban fog elrepülni a Föld mellett. A nem túl hangzatos2011 UW-158 elnevezésû égitest5,4 billió dollár (1,5 billiárd – azaz leírva a 15 után még 14 nulla következik – forint) értékû platinát tartalmaz a becslések szerint.

Föld mellett elsuhanó szteroida fantáziarajza

Forrás: NASA

Noha az aszteroidabányászat talán már a nem túl távoli jövõben megvalósulhat (többek közt a NASA is dolgozik ilyen projekteken),

a mostani objektum még kiaknázatlanul fog elszáguldani a Föld mellett.

Ráadásul nem is túl közel. A Földtõl számított legkisebb távolsága 2,4 millió kilométer lesz, ami nagyjából hatszorosa a Föld-Hold távolságnak.

Élõ közvetítés a neten

A 2011 UW-158 aszteroidahosszabbik tengelye hozzávetõleg 457 méter, ezért a megpillantása szabad szemmel lehetetlen.Szerencsére a Slooh online obszervatórium Kanári-szigeteken elhelyezkedõ távcsöveit ráirányítja majd az aszteroidára, és a képeket élõben közzéteszi a neten.

Egy aszteroida (nem a cikkben szereplõ) fényképe

Forrás: NASA

A közvetítés magyar idõ szerint hétfõn 0 órakor kezdõdikés csillagászok fogják kommentálni (angolul) a látottakat. Az élõ közvetítést többek közt itt tekintheti majd meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!