2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
A kormány megvédi a nyári szünetetForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-19 15:26:00
Ha rövidebb lesz a nyári szünet, még többet kell tanulniuk a gyerekeknek? – tette fel több szülõ is a kérdést, amikor kiderült, hogy a kormány hozzá akar nyúlni a nyári szünethez. Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk azt tükrözi, hogy a szülõk meg tudják oldani a gyerekek felügyeletét a két és fél hónapos nyári szünetben. Úgy tûnik, ragaszkodunk a vakáció idõtartamához.

„A gyerekek élvezik a szünetet, én még sosem éreztem rajtuk, hogy unják az oviba vagy suliba nem járást. Nem tartanám jó ötletnek, ha tovább rövidülne a nyári szünet, mert akkor azokat a napokat, heteket máshová szórnák el az évben. És tavasszal és õsszel is nehéz olyan felügyeletet szervezni, aki a gyerekekre vigyáz” – mondja a kétgyerekes apuka, aki mindkét gyerekét egy-egy hét táborba el tudja küldeni nyaranta. És szerencsésnek mondja magát, mert mindkét nagymama budapesti, plusz van bevethetõ nagynéni is.

Túl hosszú?

„A két és fél hónap rengeteg idõ. Azon kell gondolkodni, hogy hogyan lehet a gyerekek nyarát biztonságossá tenni, és a szülõknek megkönnyíteni a nyarat a gyerekfelügyelet szempontjából” – mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár egy háttérbeszélgetésen.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára

Forrás: MTI/Soós Lajos

Az iskola mindenki fejében a poroszos rendszert jelenti, vagyis ha iskola, akkor pad, tábla, kréta, gyerek, tanár. Mi viszont valami olyasmin gondolkodunk, ami még beleszámít a tanévbe, de nem az iskola falai között történik.

Az õszi és tavaszi szünet pihenõnapjainak tologatásával egyértelmûen megváltozhat a nyári vakáció kezdete, de nem ez a cél, hanem az, hogy a 187 tanítási napot minél hatékonyabban töltsük ki – érvelt az államtitkár a rövidebb nyári szünet mellett.

Projekthetek kellenek

Szivák Judit, az ELTE Neveléstudományi Intézetének docense szerint nem az a fontos kérdés, hogy túl hosszú-e egy szünet, vagy túl rövid. Az a nagyon fontos, hogy a tanévet mire használjuk. Az igazán korszerû iskolák gyakorlatában a projekthetek év közben is jelen vannak. A docens példaként említette, hogy év közben kevés idõ van a környezettudatos magatartás fejlesztésére. Külön órákon tanulnak a gyerekek biológiát, földrajzot, fizikát, kémiát. Egy környezetvédelmi projekthét keretein belül a gyerekek feltérképezhetik, hogy a lakóhelyükön milyen pazarlás történik.

A diákok projekthetek keretében akár a környezetüket is tanulmányozhatnák

Forrás: Thinkstock

Végiggondolhatják, hogy milyen az az ökológiai lábnyom, amit a családjuk vagy az iskolájuk termel. Megkereshetnek civil szereplõket is a lakóhelyükön, akikkel az adott témát meg lehet beszélni. A projekthét zárásaként pedig a diákok letehetnek egy cselekvési tervet arra, hogy a következõ tanévben mit lehetne tenni a lakóhelyükön a környezettudatosságért. Külsõ helyszínek kellenek, és meg kell mutatni, milyen gazdag a tanulás színtere.

Már májusra kiégnek a diákok is, és a tanárok is

Szivák Judit szerint, ha arra akarják használni a tanév meghosszabbítását, hogy ugyanazokkal a munkamódszerekkel ugyanazokat a tevékenységet végeztessük a gyerekekkel, akkor ez így nagyon megfontolandó. Látjuk, hogy a mai iskolarendszerben elképesztõen elfáradnak a gyerekek már májusra is. A monotóniában a pedagógus és a gyerek is kiég.

Egyébként uniós viszonylatban nem Magyarországon a leghosszabb a vakáció. Romániában, Írországban, Portugáliában, Olaszországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában is 12-13 hetet pihenhetnek a gyerekek. Magyarországon most 10-11 hét a szünidõ a diákoknak, és a tanárok egy picit korábban kezdik a tanévet, mint szeptember 1-je.A legrövidebb nyári vakációt a német, a brit és dán gyerekek kapják. Nekik mindössze hét hetük van a regenerálódásra.

Melyik országban hány hétig tart a nyári vakáció

Forrás:Eurydice

Szakemberek szerint mentálhigiénés szempontból két hónap nagyjából elegendõ a felfrissüléshez és az év közben szerzett tudásanyag elmélyítéséhez. Az évközi szünetek megfontolásánál is fontos lehet, hogy 3-4 napos szünet pszichés értelemben nem támogatja a szellemi megújulást. Az ELTE docense szerint is az igazi kipihenéshez két hét kell. Ahhoz hogy a tavaszi szünet is szünetélményt adjon, a mostani egy hét helyett meg kellene toldani plusz hét nappal.

A szülõkre hivatkozni fals dolog

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a szünetek tologatásáról azt mondta, csak akkor elképzelhetõ a PDSZ számára a szünetek átszervezése, ha csökkentik a tananyagot, és az õszi, téli és tavaszi szünet kitolásával nem tolódik június végére a nyári szünet kezdete. A szünetek átstrukturálása õsszel, télen és tavasszal is gondot fog okozni a szülõknek. Mendrey László szerint probléma a magyarországi klíma, hiszen júniusban az iskolákban olyan meleg van, hogy nem lehet tanítani.

A szülõk már errõl beszélnek

A nyári szünet átszervezésérõl már az évzárókon elkezdõdött a pusmogás. A szülõk inkább megoldják a gyerekek elhelyezését két és fél hónapig, mint hogy hõségriadó idején még a padban lássák csemetéiket. "A mi iskolánk panelbõl épült, nem kell benne fázni" – mesélte egy szülõ.

Tovább nõnek a különbségek

Az ELTE docense szerint a nyári szünet tovább növeli a tanulók közötti különbségeket is. A kedvezõbb anyagi helyzetben lévõ család gyereke a szünetben nemcsak tovább mélyítheti tudását, de tovább gazdagítja is. Erre külön piac van már Magyarországon is. Személyiségfejlesztõ táboroktól kezdve a nyelvi táborokig.

A két és fél hónap kell ahhoz, hogy a gyerekekben a tudás elmélyüljön, és kipihenjék az iskolát

Forrás: Thinkstock

Az élsportoló gyerekek többsége az egész augusztust sporttáborban tölti – mesélte egy 20 éves diáklány apukája. Edzések július 20-ig mindennap vannak. A gyereknek alig két hete maradt a két és fél hónapos vakációból ejtõzni, barátnõzni, és egy-két hét jut azért a családi nyaralásra is.

Jó is, meg nem is

A két és fél hónapos szünet jó is, meg nem is – érvelnek a nagycsaládosok a vakáció hosszúsága mellett. A két-, három-, négy- vagy többgyerekeseknek a június közepétõl augusztus végéig tartó pihenés jó, mert minden gyerek egyszerre van otthon, szemben a tavaszi vagy õszi szünettel, amikor iskolánként eltérõ, hogy mikor adják ki a szünetet – mopndta Kiss Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöki referense.

Jó is, meg nem is a hosszú vakáció

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Nehéz azonban a két és fél hónapot programokkal megtölteni, és sok családban csak úgy tudják megoldani, hogy az apa és az anya is külön hetekre kéri a szabadságát. Nagy segítség sok nagycsaládosnak az Erzsébet-tábor, és most a Hankook is 40 gyerek táboroztatását vállalta teljesen ingyen Balatongyörökön.

A nagycsaládosok szerint a hosszú nyári szünet mellett szól az is, hogy már megszoktuk, erre szocializálódtunk. Másrészt egy érettségizõ vagy vizsgaidõszak utáni lévõ diák a két és fél hónap alatt regenerálódni tud a nyári hónapokban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!