2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Még ne vegyen eurótForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-20 13:14:41
A forintpiac 10 bázispontos kamatcsökkentést árazott be, így a monetáris tanács ülésének fõ szempontja a kamatcsökkentések folytatásának szándékáról adott jelzések lesznek - idézi a Dow Jones hírügynökség a Raiffeisen Bank elemzõjét.

Ha a jegybank jelzi szándékát a csökkentések folytatására, a forint nem erõsödik tovább, ha viszont a kamatcsökkentési ciklus végére tesz utalást, erõsödésnek indulhat a forint, és az euró árfolyama 305-ös jegyzés felé közelíthet.

Múlt héten az Investor elemzése is arról írt, hogy a görögökkel való megállapodás és a kikerülõ kockázatok miatt olcsóbb lehet az euró, mivel az EURHUF árfolyamában megtört az április közepe óta tartó emelkedõ trend. Így ha továbbra is kitart a nemzetközi piacok pozitív lendülete, az jótékony hatással lehet a forintra is, és akár 300-305 közötti árfolyamok is célkeresztbe kerülhetnek a következõ hetekben.

Kedden kamatdöntés

Az UniCredit bank elemzõi is 10 bázispontos kamatcsökkentést várnak a jegybank keddi ülésétõl, azzal a meghagyással, hogy a görög válság elcsitulásával párhuzamosan erõsödõ befektetõi kockázatvállalási szándék és az euróövezetben éppen esedékes nagy összegû kötvénylejáratok együtt kedvezõ piaci kondíciókat teremtenek a közép-európai, így a magyar befektetési eszközöknek is.

Ha tud, várjon a pénzváltással

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

A kedvezõ piaci környezetet pedig az MNB akár egy 15 bázispontos kamatcsökkentésre is kihasználhatja - idézi a Dow Jones hírügynökség az UniCredit elemzõit.

 

Még augusztusban is jöhet kamatvágás

A pénzintézet 1,20-1,30 százaléknál várja a magyar kamatcsökkentési ciklus végét attól függõen, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltõ Fed mikor szánja el magát a monetáris szigorítás megkezdésére. Ha már szeptemberben,akkor a Magyar Nemzeti Banknak augusztusban nyílhat még egy utolsó lehetõsége kamatot csökkenteni.A Barclays elemzõinek véleménye szerint a jegybanktól várt 10 bázispontos kamatcsökkentés valószínûleg az utolsó lesz a sorban, és az így elért 1,4 százaléknál véget is ér majd a kamatcsökkentési ciklus.

A kamatvágás miatt erõsödhet a forint

Forrás: AFP/Photononstop/Mark Edward Smith

Az infláció alakulása és a stabil gazdasági növekedés már elegendõ okot szolgáltathat a jegybanknak a monetáris enyhítés befejezéséhez - mutat rá a pénzintézet elemzése, megjegyezve, hogy mindazonáltal a forint gyengülésében legutóbb bekövetkezett fordulat miatt nem zárható ki augusztusban egy további 10 bázispontos csökkentés sem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!