2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nyugdíjcsökkenést is hozhat az új népszavazásForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-20 13:21:43
Úgy tûnhet, komoly bajban van a Fidesz, mivel az Országgyûlés két legerõsebb ellenzéki frakciója egységesen sorakozott föl a legújabb népszavazási kezdeményezés mellett. A kormánypártoknak azért mégsem kell annyira izgulniuk, mivel a pártok közvetlenül nem kapcsolódnak be a férfiak korkedvezményes nyugdíjazása melletti aláírásgyûjtésbe. Sikeres referendum esetén 100-150 milliárd forinttal nõhet a büdzsé kiadása.

November 5-ig kell 200 ezer érvényes aláírást összegyûjtenie Bodnár József kezdeményezõnek a férfiak korkedvezményes nyugdíjazásáról szóló népszavazási kérdéséhez, hogy errõl jövõre szavazhassunk. A Nemzeti Választási Bizottság korábban megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, de a Kúria június végén mégis zöld utat adott az aláírásgyûjtésnek, amelyet Bodnár nem a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselõjeként, hanem magánemberként kezdeményezett.

A férfiak 40 év utáni kedvezményes nyugdíjazásáról már zajlik az aláírásgyûjtés

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Támogatják, de nem gyûjtenek

Az MSZP támogatja a népszavazási kezdeményezést,de az aláírásgyûjtéshez egyelõre konkrét operatív segítséget még nem nyújt– mondta az Origónak Gúr Nándor. Az MSZP országgyûlési képviselõje arról is tájékoztatott, hogy a párt ajánlást fogalmaz meg a tagjainak, hogy írják alá az íveket, de a szakszervezetek munkájába nem kívánnak belefolyni. Ha a szakszervezetek adott esetben a párt segítségét kérik a szignók összegyûjtéséhez, akkor az MSZP segíteni fog – tette hozzá.

Gúr Nándor: Az MSZP támogatja, de aláírásokat egyelõre nem gyûjt a referendumra

Fotó: Origo

Két hónap alatt összegyûjtik?

Meg kell szüntetni ezt a diszkriminációt úgy, hogy ne sérüljön a nõk 40 éves jogviszonyra épített programja, hanem ezt a lehetõséget biztosítsák a férfiak számára is – ezt már Bodnár József mondta, aki bízik abban, hogy1-2 hónap alatt összegyûlik a szükséges 200 ezer aláírás.A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint, ha ki tudják bõvíteni az aláírásgyûjtésre létrehozott, Harc a férfi 40-ért elnevezésû akciószövetséget, sikerre tudnák vinni a népszavazás ügyét.

A mostani akció nem oldja meg a korhatár elõtti nyugdíjak kérdését, de lehetõséget adhat arra, hogy ne a „munkapad mellõl kelljen a temetõbe menni” – fogalmazott Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte: a szövetség elnöksége egyhangúan döntött a kezdeményezésben való részvételrõl. Véleménye szerint a magyar társadalom is támogatni fogja ezt az ügyet.

Gaskó István bízik benne, hogy a társadalom is támogatja majd a referendumot

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

100-150 milliárd forinttal számolnak

Gúr Nándor szerint egy sikeres referendum várhatóan 100 ezer embert érinthet. Õk nagyrészt a 60-65 éves korosztályhoz tartoznak. Úgy látja,ennek 100-150 milliárd forint lehet a költségvetési vonzata, ezt a mostani büdzsé elbírná.Ha a kormányzat a luxuskiadásokon spórolna, akkor erre lehetne költeni az állami pénzeket – fogalmazott a szocialista politikus.

Mintegy 150 milliárd forint az az összeg, amit évente a nõk 40 év utáni nyugdíjba vonulására fizet ki a költségvetés – mondta Gaskó István. Remélik, hogy a férfiak is hasonló mértékben részesülhetnek majd ebbõl. A szükséges forrást Gaskó István szerint a progresszív jövedelemadózás rendszerének visszaállításával lehetne biztosítani, ez legalább 500 milliárd forint többletbevételt jelentene évente.

Legalább 100 milliárdos kiesést okozna a büdzsének egy sikeres referendum

Forrás: Thinkstock

A Jobbik korábban már gyûjtött

A parlamenti pártok közül a Jobbik jelezte, hogy támogatja a kezdeményezést. A párt helyi szinten felveszi a kapcsolatot a szakszervezetekkel, és így segíti az aláírásgyûjtés sikerességét, ez várhatóan egy-két héten belül megtörténik – közölte portálunkkal a Jobbik. Egyébként a radikális párt ebben a témábanmár szervezett egy országos aláírásgyûjtési akciót, amit több mint 200 ezren támogattak.

Tõlük vennének el

Egy sikeres referendum esetén számításaik szerint nagyságrendileg 150 milliárd forint költségvetési kiadásnövekedéssel járna az intézkedés bevezetése. Ennek forrását a Jobbik a rendkívüli kormányzati intézkedéseknek, az Országvédelmi Alapnak, a kormányhivatalok dologi kiadásainak, a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dologi kiadásainak, valamint a kormányzati kommunikáció kiadásainak átcsoportosításában látja, erre vonatkozóan költségvetési módosító javaslatot is benyújtott.

A Jobbik korábban már összegyûjtött 200 ezer aláírást

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem lesz közös akció

A Jobbik azt is közölte, hogy a férfiak nyugdíjba vonulásának könnyítésérõl szóló lehetõséget pozitív lépésnek tartanák,így örömmel veszik, ha kezdeményezésüket a többi párt, így az MSZP is támogatja.

Gúr Nándor azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik is támogatja a referendumot, azt mondta, nem az a kérdés, hogy mi a Jobbik viszonya az ügyhöz. Emlékeztetett arra, hogy õ már a 2010-14-es ciklusban felhívta a figyelmet arra, hogy a nõk kedvezményes nyugdíjazása mellett a férfiakat is megilletné ez a jog, mivel a várható élettartamuk hét évvel rövidebb, mint a nõké, így a nyugdíjban töltött idejük is rövidebb.

A Fidesz szerint becsapják az embereket

A Fidesz azt közölte az Origóval, hogy mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni. Ha a törvényi feltételek megvalósulnak, természetesen ennek a népszavazásnak semmi jogi akadálya nincsen, de ebbe politikai pártoknak nincs beleszólása – tették hozzá. A Fideszhez hasonlóan az Együtt sem támogatja a referendumot.

A Fidesz nem támogatja a referendumot

Forrás: AFP/Ferenc Isza

A nagyobbik kormánypárt álságosnak és hazugnak tartja, hogy a szocialisták és a Jobbik beáll egy ilyen kezdeményezés mögé, becsapják az embereket, ugyanis a nõk 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetõségét sem támogatták a törvény 2010-es megszavazásakor.

Válaszokat vár a Fidesz a Jobbiktól és a szocialistáktól,ha a nõk 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetõségét nem támogatták, a férfiakét miért támogatnák? Miért gondolják, hogy ez elõbbre való?

Lehetetlen helyzet?

A privatbankar.hu szerint, ha sikeres lenne a referendum, és a kormány kényszerûen törvényerõre emelné az intézkedést, akkorgyakorlatilag lehetetlen helyzetbe kerülne a nyugdíjasok összessége.Ebben az esetben ugyanis megjelenne rögtön egy újabb, legalább 200 milliárdos tétel (ami 300 is lehet, ha minden jogosult él a korai nyugdíjazás lehetõségével).

Fellegi Tamás, a portál elemzõje szerint az intézkedésnek a forrását egy általános nyugdíjcsökkentés teremthetné meg. Ezt a kormány valószínûleg mindenáron el akarná kerülni. Egy másik megoldás: hagyni az inflációt kicsit felfutni (amúgy is 2-3 százalékos szintre becsülik a következõ években) és a nyugdíjakat nominálisan befagyasztani, egészen addig, amíg reálértékben meg nincs a 2-300 milliárdos többlet – vélekedett az elemzõ.

Egy sikeres referendum esetében a kormánynak döntenie kell arról, honnan szerez újabb forrásokat a nyugdíjra.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Még négy kérdés

A férfiak 40 év utáni korkedvezményes nyugdíjazásáról szóló népszavazási aláírásgyûjtés mellett szombaton rajtolt a civilek népszavazási aláírásgyûjtése is. Ha sikerül elég támogatót szerezni, referendumot rendeznek a kötelezõ kamarai tagság eltörlésérõl, a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállításáról, a képviselõk nyugdíjának átmeneti megvonásáról és a gyerekek ingyenes étkeztetésérõl.

A boltzár miatt is mozgolódnak

Mint arról az Origo is beszámolt, a vasárnapi boltzár ügyében összecsaptak az MSZP-vel a civilek. A rendszerbontó civilek azért bírálták a szocialistákat, mert szerintük az MSZP csak pártpolitikai célokra használja a vasárnapi boltzár ügyét. Kifogásolták, hogy a szocialisták újra benyújtották e témában népszavazási kezdeményezésüket, miközben a civileké is versenyben van.

A vasárnapi boltzárról egyelõre még nem lesz népszavazás

Forrás: Origo

A vasárnapi boltzár ügyében esetleg elindítható népszavazási kezdeményezés azért tûnik érdekesebbnek a fenti négy kérdésnél, mert mint arról az Origo is beszámolt, a közvélemény-kutatások szerint a választók többsége eltörölné a KDNP ötletére bevezetett boltzárat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!