2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nyugaton jégesõre számíthat, de a hidegfront elhúz mellettünkForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-23 13:45:52
Lesz jégesõ? Megdõl a melegrekord? Mennyi csapadék várható? Lesz lehûlés? Hogyan vigyázzunk magunkra a kánikulában? Mennyit igyunk? Kiket veszélyeztet legjobban a kánikula? Kiket a hõingadozás?

Párás, meleg levegõt tol be a Kárpát-medencébe az északnyugat felõl érkezõ hidegfront, de nem éri el Magyarországot. Északról kerül el bennünket - mondta el Török László az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Megdõlhet a melegrekord

Marad tehát a hõség napközben. A hõmérséklet 32 és 38 fok között lesz, az sem zárható ki, hogy a melegrekord is megdõlhet. Az országos rekord 38,2 fok, a budapesti 36 fok. Valószínûleg a délkeleti országrészben lesz a legmelegebb, Szeged és Békéscsaba környékén. Gyõr-Moson-Sopron és Vas megyére "csak" másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ, az ország többi részére harmadfokút.

Ahol viszont este elered az esõ, ott hirtelen akár 10 fokot is csökkenhet a hõmérséklet.

Az alkohol inkább árt, mint használ

Forrás: DPA/MTI

Leszakad az ég

Márpedig esni fog. Záporok és zivatarok biztosan lesznek a Pécs-Miskolc vonaltól északnyugatra, de az ország többi részén is eleredhet az esõ - mondta Török László. Ez azt jelenti, hogy

a balatoni nyaralók is kaphatnak belõle.

A hevesebb gócpontokon akár 50 milliméter csapadék is leeshet. Ez a hõmérséklet esésével együtt is embert próbáló, fülledt, már-már trópusi idõjárást jelent. A zivataros részeken a jégesõ is lehetséges, és viharos erejû, akár 80 kilométer per órás szél is kialakulhat bárhol az országban.

Egyes helyeken akár 50 milliméter csapadék is eshet

Forrás: MTI/Varga György

Igyanak sokat

Ha tehetjük,

ne menjünk ki a napra.

Ezt már orvosok tanácsolják. Ha mégis muszáj kimenni az utcára, maradjunk az út árnyékos oldalán. Ha nincs árnyék, legyen nálunk egy fehér napernyõ, vagy legalább egy nagy karimájú szalmakalap, és nem árt, ha UV-szûrõs napszemüveg van rajtunk.

Bárhol vagyunk, legyen nálunk víz. A nagy melegben a szervezet az izzadással próbálja hûteni magát, az így távozó vizet pedig pótolnunk kell. A cukros üdítõt inkább hanyagoljuk.

Na, ezt nem érdemes 11 és 3 között csinálni

Fotó: Origo

A strandon vigyázzanak

Ha strandolunk, ne feküdjünk ki a napra délelõtt 11 és délután 3 óra között, maradjunk inkább az árnyékban. De ha már ez a mániánk, akkor legalább 15-ös faktorú napozókrémet használjunk.

Akikre mindenképpen figyeljenek

Különösen figyeljünk oda

a kisgyerekekre és az idõsekre,

õk ugyanis az átlagosnál könnyebben kiszáradhatnak. A kisgyerekeket nyilván könnyebb felügyelet alatt tartani, de az idõsebb ismerõseinkre is figyeljünk oda, figyelmeztessük õket, hogy igyanak eleget. Az autós drámákról már nem is beszélve.

A záporok miatt kialakuló 10 fokos hõmérséklet-változás veszélyes lehet a szívbetegek számára, mert a hõmérséklettel a vérnyomás is ingadozhat. Fontos, hogy figyeljenek a vérnyomásukra, és hogy pontosan szedjék a gyógyszereiket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!