2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jégesõvel jött a viharForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-26 13:40:55
Fákat csavart ki és faágakat tépett le a jégesõvel, felhõszakadással és viharos erejû széllel lecsapó felhõszakadás szombat délután a Fertõhomok, Hegykõ és a 85-ös út által határolt területen. Több településen áramszünet van. A vihar miatt több vonalon késnek a vonatok. A fõvárosban jég is esett, 25 helyszínre riasztották a tûzoltókat.

A szombat délutáni vihar miatt a fõvárosban 25 helyszínre riasztották a tûzoltókat, jellemzõen fakidõlés miatt, közölte a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje. A Múzeum körúton egy fa a villamos felsõvezetékére dõlt, emelõ segítségével távolítják el a tûzoltók.

A BKV dolgozói és a tûzoltók viharban letört faágakat távolítanak el Budapesten, a Múzeum körúton

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az V. kerületi Sas utcában egy ház homlokzatát bontotta meg a szél, a X. kerületi Hõs utcában tetõrõl hullottak cserepek. Kisdi Máté tájékoztatása szerint fa dõlt ki a VI. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca keresztezõdésében. A XXII. kerületi Nagytétényi úton is fa dõlt ki és megrongált egy jármût. Arról nincs tudomásuk, hogy a viharban bárki megsérült volna.

A BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a Múzeum körúton kidõlt fa miatt a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok járnak.

Fákat csavart ki a vihar

A soproni és kapuvári hivatásos, valamint a hegykõi, fertõrákosi és nagylózsi önkéntes tûzoltókat tizenkét helyre riasztották. Az MTI tudósítója kicsavart jelzõ oszlopokat, Fertõszentmiklós irányába Pereszteg után leszakadt felsõvezetéket látott a 85-ös úton. Több autó az út szélére állt, amíg a vihar csillapodott.

A leszakadt felsõvezetékek miattjelenleg öt településen - Fertõszentmiklóson, Fertõhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykõn - van áramkimaradás.

A vihar miatt több vonalon késnek a vonatok - közölte a Mávinform. A dél-balatoni vonal Balatonaliga és Balatonszemes közötti szakaszán zárlatos lett a felsõvezeték, ezért a két állomás közt szünetel a közlekedés. Megrendelték a vonatpótló buszokat, dejelentõs, 20-60 perces késések várhatók a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon a késõ esti órákban.

A Mávinform közlése szerint Aszód és Gödöllõ között fa dõlt a pályára, amelyre egy tehervonat mozdonya rászaladt és leszakította a felsõvezetéket is. Emiatt mindkét vágányon áll a forgalom, a pótlóbuszokat megrendelték. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon jelentõs késésekre kell számítani a késõ esti, éjszakai órákban.

A közlemény szerint a Budapest-Vác-Szob vonalon, Gödnél is fa dõlt az egyik sínpárra, emiatt Dunakeszi felé csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez 10-20 perces késést okoz a szobi vonalon.

A fõvárosban jég is esett, a Csillaghegyen:

És az Astoriánál is:


Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint  a szombat este folyamán a felfrissülést okozó front fokozatosan halad kelet felé. Elõtte és hozzá kapcsolódva északnyugat felõl egyre több helyen várható intenzív csapadékkal és viharos széllel kísért zivatar, legkésõbb - a késõ esti, éjszakai órákban - az Alföld délkeleti részén.

Este elsõsorban a Dunántúl északnyugati felén viszonylag nagy az esélye heves zivatarnak is (90 km/óra feletti széllökés, nagyméretû jég kísérheti). Éjfél után fõként a Dunától keletre, holnap hajnalban inkább már csak a Tiszántúlon valószínû zivatartevékenység.

Vasárnap északnyugat felõl felszakadozik, csökken a felhõzet, kisüt a nap. Keleten eleinte még több helyen valószínû zápor, zivatar, a Dunántúlon már csak egy-egy zápor lehet. Az élénk, néhol erõs délnyugati szél estétõl elõbb északnyugaton, késõbb máshol is északnyugatira fordul, és több helyen viharossá fokozódik.

Viharfelhõk Kapolcs felett

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Vasárnap a kezdetben erõs, néhol még viharos északnyugati szél fokozatosan mérséklõdik. Viharos széllökések zivatarok környezetében is várhatók. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet általában 16 és 22 fok között valószínû. A legmagasabb nappali hõmérséklet vasárnap 24 és 30 fok között alakul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!