2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Így hozd ki a legtöbbet a mobilos fotókbólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-28 10:31:57
Ha megfogadjuk Pályi Zsófi fotós tanácsait, tökéletes képeken örökíthetjük meg a nyár legfontosabb pillanatait egy mobiltelefonnal is.

Pályi Zsófi, számos sajtófotó és fotómûvészeti díj birtokosa egy LG G4 mobilt tesztelt, majd megosztotta tapasztalatait a nagyérdemûvel. A csúcsmobil egyik kiemelt újdonsága a fényképezõgép manuális módja, ígymég a képek elkészítése elõtt be lehet állítani a fõbb funkciókat.De milyen beállítást használjuk, hol és mikor? Íme, öt tipp, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a mobilból.

1. Arány és érzékenység

Ha minél többet szeretnénk megmutatni az elénk táruló látványból, akkor a legjobb, ha a 16:9-es képarányt választjuk. Zsófi az alábbi képet jó fényviszonyok mellett lõtte, éppen ezért alacsony érzékenységet (ISO 50) választott. Ez azért is fontos, hogy ne legyen "zajos" a végeredmény.

Fontos az arány és a fényérzékenység

Forrás: LG

Egy jó mobil ma már a manuális beállítások mellett HDR funkciót is kínál, ami elsõsorban akkor lehet segítségedre, amikor az eléd táruló látvány sötét és világos részei között nagy a különbség, de mindkét részen szeretnénk jól kivehetõ részleteket látni.

2. Éjszaka is élesen

Ha az éjszakai fények ihletnek meg minket, a legjobb, ha nem bízzuk magunkat a gép automatikájára. Zsófi hosszú záridõ mellé alacsony fényérzékenységet választott, a mobilt pedig állványra helyezte. Ezzel elérte azt, hogy a bemozduló autóktól érdekesebb legyen a látvány, miközben a kép többi eleme éles maradt.

Éjjel is szép a város

Forrás: LG

3. Utólag is javíthat

Sokszor nagyon nehéz idõben elkapni a megfelelõ pillanatot. Ilyenkor sokat segíthet, ha utólag is lehet javítani a fotókon. Ebben sokat segít, ha JPEG-formátum mellett RAW-ban is lehet menteni a képeket, ez nagy rugalmasságot enged a végsõ kép színvilágának és karakterének kialakításában.

Utólag is javíthatunk a képeken

Forrás: LG

A beépített képszerkesztõk mellett pedig egyre több app is a rendelkezésünkre áll (a leghasznosabbakat hamarosan egy külön sorozatban mutatjuk be - szerk.).

4. Beszélj hozzá

Egyre több mobilnál van lehetõség hangparancsokkal fotózni, anélkül, hogy lenyomnánk az exponáló gombot, és ezáltal kissé bemozdulna a kép. Az LG mobilja esetében a "csíííííz" (cheese), "smile" (mosoly) vagy az "LG" szavak kimondásával lehet "kattintani".

Mondd neki, hogy csíííz, és már készül is a fotó

Forrás: LG

Pályi Zsófi ezt a fotót is így készítette, az expozíciós gomb megnyomásával ugyanis könnyen beremeghet a fotóállvány. Ha nem szeretnéd, hogy mások furcsán nézzenek rád, miközben a mobiloddal beszélsz, használhatod az idõzítõt is.

5. Látványos panorámák

A panorámamód által látványos felvételeket készíteni, ez a funkció már a legtöbb mobil sajátja. Az LG G4 különlegessége, hogy nemcsak vízszintesen, hanem függõlegesen is mozgathatjuk a mobilt, azaz elmozdulás irányát felismeri, és az alapján készíti el a felvételt.

Minden kis fotós bekerült a képre

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!