2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
kórház, megújuló energia, új-zéland, napelemForrás: 365.reblog.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-28 10:57:25

Amíg Magyarországon egyes kórházakban még a vécépapírt is a betegek viszik magukkal, addig Új-Zélandon megépítették az ország legnagyobb napelemes kórházát.

 

 

 

A háromemeletes Kathleen Kilgour Központ építészei szakítottak az építészeti hagyományokkal az ország legnagyobb rákbetegeket gyógyító klinikájának megtervezésénél, és a tervezés során a betegek kellemes közérzetének biztosítását és a környezetvédelmet vették alapul.

 

A Tauranga Kórházhoz kapcsolódó, Kaimai hegységre nézõ, akár 600 rákos beteg ellátására is alkalmas központ a lehetõ legnagyobb felületen engedi be a természetes fényt. Ezt a 3000 négyzetméteres épület tetején kialakított fûrészfogas tetõ(tér)kiképzés teszi lehetõvé, így optimalizálva a 450 négyzetméter felületû napelemek maximális hatékonyságát és a természetes fény bejutását az épületbe. A természetes anyagok felhasználásával megépített kórház belsõ tereit a nagy belmagasság jellemzi, és egy hatalmas zöld fal hozza a betegek közelébe a természeti környezetet.

Az épület földszintjén kialakított három sugárterápiás szobát 120 cm vastag betonfalakból építették, a falakat a mûszerek mûködésére jól reagáló, 45 centiméteres acéllemezzel vonták be. A második emeleten alakították ki a betegparkolót. Errõl a szintrõl lehet a legkönnyebben a betegkezelõkbe és betegszobákba jutni.

A központ környezettudatos energiaellátását az ország egyik legnagyobb hõtárolója, a 450 négyzetméter nagyságú fotovoltaikus tömb, a napkollektorok segítségével elõállított meleg víz, az energiatakarékos világítási rendszer és az esõvíz összegyûjtésével valósítják meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!