2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Elhízás, akné, székrekedés és gyulladás ellenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-07 10:33:49
E természetes gyógyírt a népi orvoslásban számos betegségre alkalmazták, és mostanra sem veszítette el létjogosultságát.

Bár a legtöbbször kevés édességfogyasztásra ösztönöznek, a méz kivétel lehet, hiszen roppant egészséges. Számos áldásos hatással is bír. Sûrû, szirupos állaga révén enyhíti a torokfájást, különösen forró citromléhez vagy kamillához keverve.

Elpusztítja a baktériumokat, elõsegíti a vágások és sebek gyógyulását, megszünteti a székrekedést, csillapítja a gyomorfekély okozta fájdalmat, felfrissíti a fáradt izmokat - és a felsorolás korántsem teljes.

 

Szorgos méhek

A méhek az elõgyomrukban gyûjtik a méz alapanyagát, mely a gyomornedvekkel keveredve vegyileg átalakul. Ezt a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletû lépsejtjeiben raktározzák el. A kaptárban dolgozók a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet. A tömény mézben nem képesek az élesztõgombák és más mikroorganizmusok elszaporodni, így nem romlik meg.

Jaj a pattanásoknak!

Az antibiotikum felfedezése elõtt a fertõzések óriási veszélyt jelentettek: még a kis sebek és horzsolások is halálos kimenetelûvé válhattak. Az orvosok ezért gyakran használtak mézet, mely baktériumölõ anyagokat, hidrogén-peroxidot és propoliszt tartalmaz. Ennél a tulajdonságánál fogva a pattanásokkal is eredményesen veszi fel a harcot. Még manapság is, amikor a kozmetikai ipar nap mint nap rukkol elõ valamilyen csodaszerrel, bizonyos esetekben a méz hatékonyabbnak bizonyulhat.

Magas cukortartalmának köszönhetõen ugyanis elvonja a nedvességet az aknétól, azaz megszünteti a baktériumok szaporodásához szükséges nyirkos környezetet. Eközben a külsõ szennyezõdéseket is távol tartja a bõrfelszíntõl.

Eredményesen alkalmazható nehezen gyógyuló sebek esetén is. Egy Indiában végzett vizsgálat során kimutatták, hogy a mézzel bekent égési sérülések gyorsabban, kevesebb fájdalommal és kisebb heggel gyógyultak, mint azok, melyeket ezüst-szulfadiazinnal, a szokásos égés elleni készítménnyel ápoltak.

Gyógyír a gyomornak

A méz nem csupán a sebgyógyulást segíti elõ, de támogatja a bélmozgást, így a fogyást is megkönnyíti. Emellett a különbözõ emésztõszervi problémákra is jótékony hatással van.

Szabályozza a bélmûködést

Magas fruktóz-, azaz gyümölcscukor-tartalma révén az idõnként jelentkezõ székrekedés kiváló ellenszere.

Az emésztetlen gyümölcscukor tápanyagként szolgál a hasznos bélbaktériumok számára, miközben szerves savak képzõdnek belõle. A savképzõdés következtében fokozódik a bélmozgás, emelkedik a széklet víztartalma, ami együttesen hashajtó hatást fejt ki.

Enyhíti a gyomorfekélyt

A méz csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést, továbbá elõsegíti a gyomor és a bélrendszer belsõ falát borító sejtek növekedését. A kutatók azt is kimutatták, hogy a méz elpusztítja a fekélyek többségét okozó Helicobacter pylori nevû baktériumot.

A legjobb választás a nyers méz - melyet gazdaboltokban vagy termelõi piacon szerezhetsz be -, mivel a pasztörizáláshoz használt magas hõmérsékleten egyes hatóanyagok elveszhetnek.

Két ellenjavallat

A méz tartalmazhatja a Clostridium botulinum spóráját. Ez a baktérium súlyos ételmérgezést okozhat, ami idegrendszeri károsodással járhat, és esetenként akár halálos kimenetelû is lehet. Spórái felnõttek és nagyobb gyerekek bélrendszerében nem szaporodnak, csecsemõkében azonban igen. Egy éven aluli gyerekeknek soha ne adj mézet!

A méhpempõ a méhek mézzel és virágporral kevert garatmirigy-váladéka. Magas tápanyag- és cukortartalma miatt sokan csodaszernek tartják - mint ahogy az sem véletlen, hogy a méhek kizárólag ezzel táplálják leendõ királynõjüket. Ha azonban bizonyos pollenekre érzékeny vagy, a méhpempõ fogyasztása asztma kialakulásához vezethet, illetve már meglévõ asztma esetén súlyos mellékhatásai lehetnek. Ha a fenti betegségben szenvedsz, mindenképpen mondj le a méhpempõrõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!