2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Új betegségeket hozhat a menekülthullámForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-01 13:50:18
Az ÁNTSZ járványügyi fõosztályának volt vezetõje szerint már megszûnt betegségek fertõzhetnek ismét.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi fõosztályának korábbi vezetõje a magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy kockázatot jelenthetnek Magyarország közegészségügyi biztonságára az ellenõrizetlen körülmények között tömegesen érkezõ migránsok, Magyarországon korábban már megszûnt betegségek fertõzhetnek ismét.

A legfõbb gond, hogy a Magyarországra érkezõ menekültek jelentõs része el sem jut azokra a pontokra, ahol járványügyi szûréseket végezhetnének, pedig a migránsok orvosi vizsgálatára vonatkozó, egészségügyi követelményeket tartalmazó belügyminisztériumi rendelet módosítása április óta érvényben van. E szerint a menekülteknek kötelezõ orvosi vizsgálaton kell átesniük.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a migránsok egészségügyi szûrése már akkor megtörténik, amikor elõször találkoznak a rendõrséggel – olvasható a lapban.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivõje az Origónak azt mondta, egyáltalán nem jellemzõ, hogy a menekültek betegen érkeznének az országba, ha megbetegszenek, az már itt történik, a befogadóállomások nagyon rossz higiéniai állapota miatt. A szóvivõ szerint külön hangsúlyt kellene fektetni a fogyatékosok, a kismamák és a gyermekek egészségügyi ellátására. Példaként hozta fel, hogy a menekült gyermekek kötelezõ védõoltására a hatóságok nem fordítanak kellõ figyelmet. A szóvivõ kiemelte, hogy a túlterhelt befogadóállomások fertõtlenítése az ÁNTSZ feladata.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!