2024. április 24. Szerda, György.
 
Veszélyes teákat vontak ki a forgalombólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-02 14:18:02
Magas szennatartalom miatt filteres gyógyteát vontak ki a kereskedelmi forgalomból tizenöt európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szombaton.

A hivatal közleményében azt írta: a riasztás pénteken érkezett az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelzõ rendszerén (RASFF).A thaiföldi eredetû szennatartalmú terméket Ranong márkajelzéssel, háromféle variációban (alma, krizantém, zöld tea) egy holland nagykereskedõn keresztül hozták forgalomba a tagállamokban.

Visszaveszik

Az érintett termékeket (Ranong Herbal Infusion Green tea, Ranong Herbal Infusion Chrysanthemum és Ranong Herbal Infusion Appel tea) a fogyasztók visszavihetik a vásárlás helyére. Mint írták,a szenna növény hatóanyagának értéke - amelyet a dán hatóság mért a teakeverékben - többszörösen meghaladja az emberi egészséget veszélyeztetõ mennyiséget. Még tart a nyomon követési vizsgálat. A hatóság arra kéri a fogyasztókat, hogy akár üzletben, akár webáruházon keresztül vásároltak az érintett termékbõl, azt ne fogyasszák.

Szennanövény

Forrás: Wikimedia Commons

Hashajtó hatása van

A szenna Indiában, Arábiában élõ, 1-1,5 m magas növény, a cserje megszárított levelét és termését gyógyászati célokra alkalmazzák, hatóanyagainak köszönhetõen erõs hashajtóként használják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!