2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Rossz gyerekekbõl lesznek a milliárdosokForrás: www.uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-03 14:34:07
Feleselés, követelõzés és hiszti – ilyen az engedetlen gyerek, akinek a szüleire hajlamosak vagyunk sajnálkozóan, esetleg elítélõen nézni. Egy 2015-ös nemzetközi kutatás szerint azonban ez a fajta gyermekkori viselkedés sikeres és gazdag felnõttkort vetít elõre.

A jó fiúk utolsóként érnek célba?

Több európai és egy amerikai egyetem kutatói álltak össze, hogy a sikeres karrier gyermekkori gyökereit vizsgálják. Senkit sem lepett meg, hogy az IQ, a tanulmányi eredmények és a szülõk társadalmi-gazdasági helyzete mind megbízhatóan jelzik a sikert. Amikor azonban a kereseti szintet vizsgálták, érdekes mintára figyeltek fel a kutatók:a legmagasabb fizetést azok érték el, akik gyermekkorukban kevésbé voltak szabálykövetõek és szófogadóak.

Bár 745 fõs minta 40 éves útját vizsgálták 1968-tól 2008-ig, a kutatók úgy gondolják, hogy érdemes szkeptikusan nézni az eredményeket. Egyrészt az adatfelvétel Luxemburgban történt, így lehet, hogy más országokban nem érvényesek. Ráadásul gyanús, hogy ezek az emberek nem egészen az önérvényesítésnek köszönhetik a magas keresetüket, hanem a szabályok megkerülésének. Azért fontos adalék, hogy korábbi kutatások is jutottak már hasonló következtetésre. Lehet, hogy nem véletlenül terjedt el a huszadik század közepén az a mondás, hogy a jó fiúk utolsóként érnek célba (eredetileg:Nice guys finish last).

Gyerekkorban is látszik, hogy ki lesz vezéregyéniség

Forrás: AFP/Joel Damasse

Az lesz újító, aki mer másképp gondolkodni

Lerf Andrea, a Coaching Team szakértõje szerint valóban következtethetünk a gyerekek viselkedésébõl a karrierre. A személyiség fõ vonásai már hároméves korra kialakulnak, és bár késõbb ezek finomodnak, 21 éves kor felett jelentõs változást már csak fontos események és traumák hoznak.  „Már az óvodásoknál is látszik, hogy kik a vezéregyéniségek egy csapatban, például abból, hogy ki egy-egy játékban a bandavezér.Közben az is látszik, hogy ki az, akinek inkább a kapcsolatok fontosak, és ki az, aki a feladatra koncentrál” – mondta a szakértõ az Üzletrésznek. Azért is lehet valóságalapja a kutatás eredményének, mert az innovációk úgy jönnek létre, hogy valaki megkérdõjelezi és átalakítja egy rendszer mûködését. A szabályoknak való megfelelés és a túlzott alkalmazkodás pedig ellentmond ennek.

Lerf szerint azonban a következõ 5-10 évben nagy változások várhatók a munkaerõpiacon. „Egészen más szakmák lesznek, és az Y-generáció tagjai új értékeket hoznak a munkahelyi kultúrába. Õk például nem akarnak irodában dolgozni, hanem egy parkban a mobiltelefonjukról intézik legszívesebben az ügyeiket. Ha a hagyományos értékeket képviselõ, mostani ötvenesek kikerülnek a piacról, akkor durván átalakulhat az is, amit a vezetõi készségekrõl gondolunk” – tette hozzá a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!