2024. április 24. Szerda, György.
 
Ügyvéd irányított egy magyar maffiátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-03 17:38:37
Egy nyíregyházi ügyvéd a védõként szerzett tapasztalatait felhasználva bûnszervezetet épített ki a 2000-es évektõl kezdve. Jogi ismereteit arra használta, hogy összezavarja a hatóságokat. A cigarettacsempészettõl a prostitúción keresztül a fiktív cégátruházásokig mindenben benne volt a keze.

Maffiaszerû eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bûnüldözõ szervek munkáját az a bûnszervezet, amelynek irányítóját és két jobbkezét õrizetbe vették a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói. A nyíregyházi ügyvéd által irányított vállalkozás a busás haszon reményében szinte bármilyen illegális ügyletbe belevágott, mint például cégtemetõ vagy éppen cigarettacsempészet – tájékoztat közleményében a NAV.

Pandúrból rabló

Az ügyvéd a 2000-es évek elejétõl kezdve sok bûnözõt védett, így megismerte a különbözõ bûncselekmények elkövetési módját és azokat a módszereket, amelyekkel a büntetõeljárások sikere meghiúsítható. Ezeket az információkat felhasználva bûnszervezetet épített ki busás anyagi haszon reményében. A vállalkozásként mûködõ szervezetnek cégek eltüntetése, vagyon elleni bûncselekmények és cigarettacsempészet mellett prostitúcióval kapcsolatos bûncselekmények is a számlájára írhatók. Emellett a megindult büntetõeljárásokat például hamis bizonyítékokkal, hamis tanúvallomásokkal és hamis okiratokkal igyekeztek megtorpedózni.

Összezavarta a hatóságokat

Az ügyvédnek a bûnszervezet zavartalan mûködtetése érdekében arra is volt gondja, hogy az eljáró nyomozókat, ügyészeket feljelentgesse, vagy vesztegetés látszatának keltésével, alaptalan elfogultsági bejelentésekkel próbálja elérni, hogy az eljárásokra más hatóságokat jelöljenek ki. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg és az állandósult elkövetõi kör feltûnjön a hatóságoknak.

Országszerte ismerték

Miután védõként megismerte, hogy a fiktív cégátruházások milyen haszonnal kecsegtetnek, elhatározta, hogy szervezetten tesz eleget a cégtulajdonosok ilyen igényeinek. Ehhez ukrán bukóembereket és fiktív magyarországi székhelyet biztosított, mindezért pedig cégenként legalább ötszázezer-egymillió forintot kért. A strómanoknak ötvenezer forintot fizetett. Az üzletszerû szolgáltatás országszerte elhíresült, hiszen atulajdonosok így menthették ki a cégek még meglévõ vagyonát, meghiúsítva a hitelezõi igények kielégítését. Sõt ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy a cégek vagyona mellett a számviteli iratok is az ukrán ügyvezetõkhöz kerültek. Így leplezhették az egyéb bûncselekményeket, és a bírsággal járó szabálytalanságokat is. Az eddigi adatok szerint 48 céget fantomizáltak. 

Cégenként fél-egymillió forintot kért a korrupt ügyvéd

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hárman elõzetesben

A pénzügyi nyomozók 15 embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a nyíregyházi ügyvédet és két segítõjét. Hármójukat õrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte elõzetes letartóztatásukat. A nyomozás közokirat-hamisítás és csõdbûncselekmény miatt folyik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!