2024. április 24. Szerda, György.
 
Colosseum, ahogy pár év múlva már nem fogod látniForrás: monarchiaturak.blog.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-10 11:22:38

A Colosseum a világ leglátogatottabb látnivalói között van, évi 6 millió turista keresi fel. Ez a szám az ezredforduló elõtt még csak egy millió volt. A sok turista és fõleg a közlekedésbõl adódó terhelések viszont már nagyon meglátszanak az épületen. Így 2012-ben elindult és folyamatosan zajlik a Colosseum felújítása. A 25 millió eurós költségeket egy cipõgyáros állja, aki cserébe reklámozhatja magát az állványzaton és 15 évig a Colosseum logóját is egyedüliként használhatja. A magántõke bevonása azért érdekes, mert az éves jegybevétel 35-40 millió euró között mozog, ezek szerint ezt nem teljesen az épületre fordítják, hanem egy része egy nagy közös kalapba megy. A városvezetés az autós forgalmat is kitiltotta két évvel ezelõtt a Colosseum és a Forum Romanum közötti területrõl, ide csak a taxik és a helyi járatú buszok gurulhatnak be. Az 1200 jármû/óra forgalom így a harmincadára csökkent.

A felújítás alatt az épület természetesen folyamatosan látogatható, de egyszerre csak 3.000 fõ tartózkodhat bent. A Colosseum-Forum Romanum-Palatinus kombinált jegy 12 euróba kerül, 18-25 éves korig 7,50 euró, 18 éves kor alatt pedig ingyenes. Érdekesség, hogy ha elõre, online foglalunk, akkor 4 eurós költség jön még ezekre az árakra. Ha vásárolunk Roma Pass-t, azaz Róma kártyát, akkor ingyen is meglátogathatjuk. De a kártya mindössze két múzeum ingyenes látogatását teszi lehetõvé. A látnivalók listáján pedig ott van még az Angyalvár, a Capitolium, a Villa Borghese, négy galéria és huszonhét múzeum.

Idén április 23-tól, október 10-ig csütörtökön és szombaton 20 euróért esti/késõ esti túrára is befizethetjük magunkat, ezek 20:40, 21:10 és 21:45-kor indulnak.

 

 


A 188 méter hosszú, 146 méter széles és 48,5 méter magas amfiteátrum fénykorában 70.000 nézõ befogadására is alkalmas volt. Nemcsak gladiátor küzdelmeket, hanem vízi csatákat is rendeztek benne. Nézõterét pedig hatalmas rudakra erõsített ponyvák védték.

A falak letakarítása mellett a legnagyobb változás az lesz, hogy ismét lefedik a 86*54 méteres küzdõteret. Ez a rész a XIX. században bontották fel, hogy láthatóvá tegyék az alatta elhelyezkedõ termeket. Most visszaállítják az eredeti állapotot, az aréna alatti helyiségekben pedig újabb tárlatokat alakítanak ki. Így az épület teljesen más képet fog mutatni belülrõl és kívülrõl is.

Nemrég arra is fényt derítettek, hogy miért ilyen tartós a mintegy 2000 éves Colosseum és több hozzá hasonló korú római épület. A titok a pozzolana nevû vulkáni hamuban van elrejtve. Ezt keverték össze vízzel, égetett mésszel és zúzott kõvel, megalkotva az ókori betont, ami akár a mai építõiparban is használhatnak majd.

A felújítások közben az is felmerült, hogy a digitálisan tegyék újra teljessé a hiányzó falszakaszokat. Így aztán lehet, hogy érvényét veszti majd a vicc, ami szerint: Egy amerikai házaspár Rómában sétál, meglátják a Colosseumot. Azt mondja a feleség: Milyen gyönyörû épület. Mire a férj: S képzeld el milyen szép lesz, ha majd egyszer elkészül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!