2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Rosszul keresnek a magyar bírókForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-11 13:43:43
Nyílt levélben hívta fel a miniszterelnök figyelmét az igazságügyi dolgozók helyzetére Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke. A levélben többek között azt írják, a magyar bírók keresnek a legkevesebbet az unióban.

Az igazságszolgáltatásban 2004-ben volt utoljára bérrendezés, ami azt eredményezte, hogy tíz év alatt a bírói és ügyészi bérek reálértéke 42 százalékkal csökkent, míg a hazai átlagkereset reálértéken számolva 30 százalékkal nõtt, mondta a Magyar Nemzetnek Makai Lajos. A bírói egyesület elnöke szerint2012 óta a magyar bírák keresnek a legrosszabbul az Európai Unióban.

Hozzátette, egyesületük a bérrendezéshez már évekkel ezelõtt készített tervezetet, amelyet idén frissítettek. A dokumentum több lépcsõben javasolja a körülbelül 30 százalékos béremelést eredményezõ igazságügyi életpályamodell bevezetését. Makai szerint a program sikeréhez évi 6-8 milliárdos költségvetési ráfordításra lenne szükség.

A lap felidézte azt is: az év elsõ felében az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde felállított egy életpálya-bizottságot, azonban az MBE vezetõje szerint az lényegében nulláról kezdte a munkát, így jelen állás szerint legkorábban csak 2017-tõl várható érdemi bérrendezés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!