2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Legyen önnek is klímabarát otthona!Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-07 11:38:33
Családiház-tulajdonosok is részt vehetnek a Nemzeti Energiatakarékossági Program most megjelent pályázatán.

Mivel a családi házak károsanyag-kibocsátásának csökkentésével gyorsan lehet látványos eredményeket elérni, a kvótaeladásokból származó bevételekbõl kívánja finanszírozni a Klímabarát Otthon Program második ütemét is a zöldtárca. Az elsõ ütemben nyáron az ipari technológiával készült házak klímabarát felújítására lehetett pályázni, azonban olyan nagy volt rá az érdeklõdés (és ehhez viszonyítva szûkös a rendelkezésre álló keret), hogy nagyon hamar kiürült a kassza.

– Nyáron annyira rövid idõ állt rendelkezésünkre, hogy csak néhány pályázatot tudtunk beadni – mondta Rem Tiborné, a miskolci székhelyû Panel Team Kft. vezetõje.

Panel után a családi házak

A második ütemben rendelkezésre bocsátott keretösszegre az 1994 elõtt épült lakóingatlanok – családi házak és nem ipari technológiával készült társasházak – tulajdonosai pályázhatnak. Támogatás vehetõ igénybe például nyílászáró-cserére, árnyékolók beépítésére, a nyári hõvédelem javítására, a fûtés és a használati melegvíz-ellátás korszerûsítésére. A támogatás két részbõl áll: egy költségarányos alaptámogatásból (aminek mértéke 30%, beruházásfajtánként 555 ezer forinttól másfél millióig terjedhet) és az úgynevezett klímabónuszból. Ez összességében akár a beruházás költségének 60%-át is fedezheti – amennyiben a korszerûsített lakás eléri a legmagasabb, A+ energetikai kategóriát. Bár még nem születtek határozatok a helyi támogatásokról – illetve ennek mértéke településenként eltérõ lehet –, várhatóan az önkormányzatok is hozzájárulnak majd a költségekhez.

Szakemberrel többet

Rem Tibornétól megtudtuk: a pályázat beadását minden esetben energetikai számítások elõzik meg, ugyanis a klímabónusz mértéke függ az elérhetõ energiamegtakarítástól. Két számítás készül: egy, amely a jelenlegi adottságok alapján készül, és egy becsült, ami a beruházás elkészülte utáni állapotot tükrözi. Minden esetbe komplex tervet készítenek, amely magában foglalja a hõszigetelést, nyílászárócserét és az alternatívenergia-felhasználási lehetõségeket.

A Nemzeti Energiatakarékossági Program korábbi pályázataira laikusok is képesek voltak benyújtani támogatás iránti igényüket (hiszen általában mindössze egy táblázatot kellett hozzájuk kitölteni), azonban a most kiírthoz mindenképpen célszerû szakember segítségét igénybe venni, ugyanis pontos számításokkal kell alátámasztani az igény jogosságát. A Klímabarát Otthon Program második ütemére magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!