2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Eladósorban a benzinkúthálózatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-14 11:05:31
Az olasz Eni eladná a harmadik legnagyobb hazai benzinkúthálózatnak számító Agipot. Az esélyes érdeklõdõk között van a Mol, valamint – elég nagy meglepetésre – a lengyel PKN Orlen tulajdonában lévõ cseh Unipetrol.

Értékesítés alatt áll a hazai töltõállomás-piac harmadik legnagyobb szereplõje, az Agip-hálózat.A 180 magyarországi Agip-kút közel felét kitevõ franchise-egységek ­tulajdonviszonyait az ügylet közvetlenül nem érinti.Az eladó az olasz Eni, amelynek másik hazai leányvállalata, a Tigáz idén lemondott a lakossági gázellátás jogáról. Az Eni tehát – elsõsorban a saját anyagi problémái ­miatt – a térségben visszavonulót fújt: Magyarországon lényegében már csak a Tigáz hálózatát tartja.

Különös, de Mol is versenyben van

Népszabadság úgy tudja, hogy a kútláncnak több esélyes vevõjelöltje is van. A finisben érezheti magát például a lengyel PKN Orlen kezében lévõ cseh Unipetrol, amely gõzelmével komoly közép-európai vetélytárs vethetné meg a lábát a Mol-birodalom központjában. A Mol is még versenyben van - ez azért különös, mert a magyar olajcsoport az utóbbi évek során egyszer sem szállt ringbe az amúgy gyakran eladósorba ke¬rülõ nagy hazai kútláncokért. Ennek okaként szakértõk versenyjogi aggályokat emlegettek.

 

Az Agipnak 180 kútja van Magyarországon

Forrás: MTI/Filep István

A térségben több kútláncot is felvásárló azerbajdzsáni állami Socar állítólag szintén felbukkant az ügylet körül, de sikerének nincs jele. A jelenleg 74 Lukoil márkájú kutat üzemeltetõ Normbenz szintén pályázott a hazai Agipokra - erõsítette meg a piaci híreket Fazakas Imre, a társaság áttételes résztulajdonosa. A második körbe azonban már nem jutottak be.

Forrás: MTI/Filep István

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai közül júliusban a Mol 364, a Shell 193, az Agip 180, az OMV 169, a Lukoil 74, a Mobilpetrol 41, a Mabanaft pedig (Oil! név alatt) 38 kutat üzemeltetett. Ezen túl mintegy hatszázra teszik a szervezeten kívüli "fehér" töltõállomások számát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!