2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szép a szelfid, te is pszichopata vagy?Forrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-16 13:33:44

Egy új kutatás szerint nemcsak az arcunkat, de a személyiségünk lenyomatát is megõrzik a szelfik. A Nanyang Mûszaki Egyetem professzora, Lin Qiu egy, a Twitterhez hasonló kínai mikroblog 120 felhasználóját kérte meg, hogy töltsenek ki egy személyiségtesztet. Az érintettek mindegyike készített magáról legalább egy szelfit.

A professzor ezután arra kérte száz diákját, hogy írjanak véleményt a képeken látható személyekrõl. A kiértékelésnél összesen 13 szempontot vettek figyelembe – például azt, hogy az illetõ vágott-e csücsörítõs duckface-grimaszt, vagy szerkesztette-e utólag a képét.


Az eredmények szerint a szelfiknek vannak olyan jellegzetességeik, amikbõl következtethetünk az illetõ személyiségére. A fõbb megállapítások:

  • Akiket a diákok barátságosabbnak és elfogadóbbnak ítéltek, általában többet mosolyogtak és nevettek a képeiken, és alacsonyabban tartották a kamerát.
  • Akik jobb pontszámokat kaptak a nyitottságukra, az új élmények iránti fogékonyságukra, többnyire pozitív képeket posztoltak.
  • A lelkiismeretesnek tartott felhasználók képein kevésbé látszott a háttér.
  • Aki duckface-szel bámult a kamerába, azt a diákok neurotikusnak és érzelmileg instabilnak ítélték.
  • Akik boldogabbnak látszottak a képeken, és közvetlenül a kamerába néznek, általában barátságosabbak is.

Az egyezések ellenére a kutatók leszögezték, hogy a diákok feltételezései nem elég pontosak ahhoz, hogy ebbõl írják meg a szelfikészítõk személyiségrajzának Bibliáját. Ennek ellenére a témában már több kutatást is végeztek, de ezek sem hoztak egyértelmû eredményt. Az Ohio Egyetem tanulmánya szerint például a közösségi oldalakon sok szelfit megosztó férfiak többnyire nárcisztikus pszichopaták – legalábbis magasabb pontszámokat kaptak az ezt vizsgáló teszteken.

Az ohiói tanulmány vezetõ szerzõje, Jesse Fox úgy látja, a szelfikészítés egyfajta önképerõsítõ ciklus, de ehhez az öneltárgyiasításon (self-objectification) át vezet az út. Egy korábbi felmérés azt mutatta, hogy azok a férfiak, akik sokat szerkesztgetik a saját profilképüket, leginkább a külsejüket szeretik magukban. Náluk viszont ez oda vezethet – mondta Fox –, hogy a sok megosztott képre érkezõ pozitív visszajelzések épp ezt a hatást fogják erõsíteni. Ezért még több fotót fognak magukról feltölteni, és egyre inkább ennek alapján fogják megítélni saját magukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!