2024. április 24. Szerda, György.
 
Csaltak a dinnyével, milliós bírságra számíthatnakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-17 11:06:20
Átcímkézés közben ért tetten egy vállalkozót az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság egy múlt heti ellenõrzés során. A Nagykálló környéki felvásárló telepen az ellenõrök érkezésekor mintegy 21 tonna román származású dinnyét csomagoltak át egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal zöldség-gyümölcs ellenõrei a tételt azonnali hatállyal zárolták és megtiltották a forgalomba hozatalát.

Közérdekû bejelentés vezette a zöldség-gyümölcs ellenõröket a hamisítók nyomára. A szakemberek a Nagykálló környéki felvásárló telepen átcsomagolás közben érték tetten a vállalkozót: két kamion román származású dinnyét egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba rakodták át. Az addig kiszerelt, mintegy 21 tonna görögdinnye hatósági zár alá került. A szakemberek elrendelték a tétel forgalmazási, szállítási és felhasználási tilalmát.

Csalókra csapott le a Nébih

Forrás: Nébih

Az idei évben ez volt az elsõ feltárt átcsomagolásos eset. A termék eredetének meghamisításával megszûnik a nyomonkövethetõség, mely az egyik legsúlyosabb élelmiszerlánc-biztonsági szabálysértés, ezért a forgalmazó több millió forintos bírságra számíthat.

Átcímkézték a románt

Forrás: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által koordinált kiemelt görögdinnye ellenõrzés során eddig országosan 469 forgalmazóhelyen 496 tételt ellenõriztek. 17 esetben merült fel kifogás, két tételnél volt gond a minõséggel, míg a többinél jelölési hibák akadtak, ezért – a nyomonkövethetõség hiánya miatt – az ellenõrök több mint 1 millió forint értékben szabtak ki bírságot.

Milliós bírságra számíthatnak

Forrás: Nébih

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a jövõben a görögdinnye mellett más zöldség-gyümölcs termékek esetében is folytatja a komplex ellenõrzéseket. Emellett a hatóság kéri a vásárlókat, hogy szabálytalanság észlelésekor – a mostani esethez hasonlóan – tegyenek közérdekû bejelentést, például a Nébih ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!