2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Több ezren akarnak szobrot Attilának, a hunnakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-17 11:23:03
Több ezer magyar hagyományõrzõ támogatta aláírásával azt a kezdeményezést, hogy Budapesten emeljenek szobrot Attila hun uralkodónak. Attilának egyébként van szobra Sopronban, Nyíradonyban és Azerbajdzsánban is.

Aláírásgyûjtés indult azért, hogy a hun uralkodó, Attila, méltó szobrot kapjon a fõvárosban. A Kárpát-medencében élt és innen irányította a hun birodalmat, sõt itt is van eltemetve - indokolta az aláírásgyûjtést a kezdeményezõ Szakács Árpád, a hagyományõrzõ Magyar Turán Alapítványtól.

Egy nap alatt nyolcezren

Az aláírásgyûjtést a háromnapos Õsök Napja rendezvényre idõzítették a szervezõk, ésmár az elsõ nap 8 ezren írták alá a szoborállítást támogató felhívást.A bugaci pusztában rendezett Õsök Napján kívül a Kurultájt - a hun és türk tudatú népek találkozóját - is a Magyar Turán Alapítvány szervezi.

Nem ez lenne az elsõ

Ha megvalósul az Attila-szobor, az sem a fõvárosban, sem az országban nem az elsõ köztéri alkotás lenne, amely a hun uralkodót ábrázolja. Még 2013-ban avattak egy Attila- és egy Turul-szobrot például Nyíradonyban, megjelent az Emberi Erõforrások Minisztériuma államtitkára, Halász János is.

Egyes források szerint Budapesten 2010. decembere óta A Magyar Mûvészetért Szoborkertjében áll Györfi Sándor alkotása, egy Attila lovas bronzszobor - szemben a szocialista szoborparkkal, továbbá az ausztriai Tullnban is van egy Attilát és családját ábrázoló szoborcsoport.

Soprontól Kazahsztánig

Van egy egész alakos szobra Attilának Sopronban, a József Attila lakótelepen is. Ezt elõször 1935-ben állították fel a Honvéd Fõreáliskolában.Az 1944-es bombázásban megsérült, majd a Rákosi-rendszerben a föld alá temették,s csak 1990-ben került elõ, egy évvel késõbb pedig újraállították.

Egy Facebookon fellelhetõ fotó tanúsága szerint pedig még Kazahsztánban is van egész alakos szobra Attilának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!