2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jó sok állami földet eladna a kormányForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-18 13:20:14

Eladná a kormány az állami földek közel 10 százalékát úgy, hogy aztán 20 évig ne lehessen eladni senkinek. A Napi Gazdaság azt írja, hogy a kormány kedden már tárgyalhat is a földmûvelésügyi miniszter javaslatáról, ami szerint

  • piaci áron,
  • árveréssel, vagy 10 hektár alatt pályázatokon keresztül
  • 20 éves elidegenítési tilalommal

adnának el 400 ezer hektárt a gazdáknak. A földekért a javaslat szerint az azoktól legfeljebb 20 kilométerre élõ vagy gazdálkodó gazdák indulhatnak majd, a kormány pedig fõleg az „kisebb, ám életképes családi gazdaságokat” akarja helyzetbe hozni.

Bár a bérlõknek a törvény szerint elõvásárlási joga van, csak akkor kaphatnak majd földet, ha õk ajánlják a legtöbbet az árverésen.

Ha végül nem az aktuális bérlõhöz kerül majd a föld, de mondjuk már komolyabban befektetett a területen, mondjuk már vetett vagy ültetett dolgokat, a Nemzeti Földalapkezelõ egy bizonyos százalékig megtérítené a beruházást, bár azt nem tudni, mekkoráig. Ha viszont a bérlõ nyer, a befektetését beszámítják a vételárba.

A 20 éves eladási tilalomra a javaslat szerint azért van szükség, hogy távol tartsák a spekulánsokat. Így a földek legfeljebb öröklés útján kerülhetnek majd új tulajdonoshoz, minden más esetben visszakerül a földalaphoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!