2023. szeptember 29. Péntek, Mihály.
 
Ezt a csapást nehezen heverik ki a gazdákForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-19 08:34:24
Az idén közel 500 ezer tonnányi almatermés várható a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben. Az õszi alma árát piaci árusok nem merték megjósolni, azt viszont biztosra veszik, hogy idén a gyümölcsök a tavalyinál kisebbek lesznek.

Hiánycikk lesz az alma – mondta az Origónak Rácz Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gazdakör megyei elnöke.

A gazdák el vannak keseredve: ugyanazt a munkát végezték, mint tavaly, viszont a termés csak a fele lesz a 2014-esnek. Rácz Imre azt mondta, idén 500–550 ezer tonna alma terem a szabolcsi gazdaságokban, míg tavaly 850 ezer tonna termést takarítottak be a termelõk. A gazdák még az esõben bíznak, az még valamelyest javíthat a termésen.

Az alma vitamintartalmának nagy része a héj alatt van

Forrás: Thinkstock

A termés nagy része léalma lesz, és csak alig 150 ezer tonna étkezési alma jut az asztalokra. Ráadásul a vevõknek a piacokon az eddig megszokott 80 milliméteres almák helyett jóval kisebb, 60 milliméteres almákkal kell majd beérniük. Az árakról a szabolcsi gazdakör vezetõje azt mondta, a bevásárlóközpontokban drágább, 300 forint körüli kilónkénti almaárral találkozhatunk, a piacokon õsszel és télen 100-150 forintért adhatják majd a gyümölcsöt a termelõk.

Most is drága

A Tesco webáruházában 269 és 479 forint között árulják most az alma kilóját, a rákoskeresztúri piacon a napokban 300 forint volt a gyümölcs. A nyári almát, amit pitébe tesznek, 120 forint körül adták.

Egy piaci árus szerint most azért drága az alma, mert a tavalyi készlet már kifutóban van. Az almával foglalkozó nagykereskedõ pedig az Origónak azt mondta, a léalma felvásárlási ára tavaly 40 forint volt, idén 8 forint.

Az õszi termésrõl egyelõre nem mert jóslatokba bocsátkozni, csak annyit mondott: akár a tavalyi 150 forint körüli kilónkénti ár duplájára is számíthatunk.

A nyár eleji jégesõ megtépázta a termés nagy részét, mondták a csengeri Bokor almáskertben az Origónak. Mennyiségre ugyan megterem annyi, mint tavaly, de a minõsége silány lesz – mondta Bokor Lászlóné. A Bokor 9 hektárján a termés nagy része léalma lesz.

Almaszüret a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában

Forrás: MTI/Balázs Attila

Európában sehol sem várható nagy termés, és ez az értékesítési árak szempontjából lényeges, mondta a várható piaci helyzetrõl Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke az MTI-nek. Rossz terméskilátásokkal jellemezhetõ az ültetvények mintegy kétharmada, 17 ezer hektár, míg jó vagy elfogadható termés csak a maradék egyharmadban várható.

Tavalyhoz képest jóval intenzívebb kereslet mutatkozik az alma iránt. Az olasz, az osztrák és a szlovén kereskedõk már meg is jelentek és üzletkötési tárgyalásokba kezdtek. A jó értékesítési szezon elõjele az is, hogy a nyári almafajtákat kilónként 100-140 forintos áron lehetett eladni – mondta Takács Ferenc.

 

Tavaly extra almatermés volt Magyarországon
Forrás: MTI/Illyés Tibor

 

A magyarok évi 15 kilónál több almát nem esznek.

A magyar gyümölcsök vitamintartalma

Forrás: Fruitmarketing.hu

A Fruitmarketing Kft. célja a magyar gyümölcsfogyasztás ösztönzése, a magyar mezõgazdasági termékek piaci helyzetének javítása és a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak kialakítása. Keresztes György ügyvezetõ igazgatója azt mondta,  a legnépszerûbb gyümölcs Magyarországon az alma, évek óta tartja vezetõ pozícióját. A legtöbben este, otthon, tévénézés közben esznek almát, általában egészben, harapva. Ha felszeletelnénk, akkor akár fejenként 2-3 alma is elfogyna egy este alatt.

A magyar almára nagy kereslet van, és az is biztos, hogy az almát idén sok csapás sújtotta – mondta Keresztes György. A korszerû ültetvényekben nem lesz gond az almaterméssel az ügyvezetõ szerint. Az alma ára már tavaly is magas volt, a szakember szerint idén nem lesz sokkal drágább, mint tavaly õsszel vagy télen.

 

Minden nap egy alma

Forrás: Thinkstock

A természetes orvosság
Az alma jó hatással van az emberi szervezetre. A kisbabák elsõ táplálékai közt is szerepel. Bizonyítottan hatásos mind a hasmenés, mind a székrekedés ellensúlyozására. Az alma C-vitamin tartalma közepes, azonban jelentõségét az adja, hogy az almában található más egészségmegóvó és gyógyhatású anyagok a C-vitaminnal együtt sokkal aktívabbak. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat. Az almalé fogyasztása, az almához hasonlóan jótékony hatással van a szervezetre. Az alma reggelire fogyasztva biztosítja a nap kezdéséhez szükséges energiát. Kiválóan alkalmas fogyókúrára, mert energia- és vitamintartalma késlelteti az éhségérzet kialakulását. A bélgyulladást gyógyítja, pektin tartalmánál fogva csökkenti a vér koleszterin szintjét.

A gyümölcslé ára is függ a terméstõl

A Sió gyümölcslevet gyártó Sio Eckes az Origónak azt írta, természetesen befolyásolja az almatermés az áraikat. Különösen az úgynevezett frissen présel termékeiknél tényezõ az alma ára.

Az almának nem tesz jót az óriási hõség, ugyanakkor ha a következõ hetekben lesz elég esõ, akkor még egész jól is alakulhat a termés. A Sió azt írta, egyelõre nem tudnak biztosat mondani az alma árának alakulásáról és arról, hogy az almalé drágul-e õsztõl, vagy sem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!