2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
A pályakezdõnek is legyen helye a csapatbanForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-20 12:36:30
A vállalkozások túlnyomó része kicsit ódzkodik, hogy fiatal pályakezdõt alkalmazzon, hiszen nincs még referenciája, amibõl lehetne tudni, hogy milyen munkaerõ. Valakinek tanítgatnia kell a kis zöldfülût, de legtöbb esetben mégis megéri fiatalt foglalkoztatni. Nem is gondolná, mennyi haszonnal jár.

Kelkó Tamás HR-szakértõ szerint az a legjobb a pályakezdõkben, hogy még nincsenek „elrontva”, nincsenek rossz beidegzõdéseik és nagyon gyorsan és könnyen tanulnak. „Ügyfelem egy prémium fogászati klinika, és oda már 1-2 éves tapasztalattal rendelkezõ asszisztenst sem vesznek fel szívesen. Ugyanis már ennyi idõ alatt is nehezen felülírható beidegzõdéseik vannak, hiába járnak a húszas éveik elején. Ez fõleg olyan cégeknél van így, ahol az iparág többi szereplõjétõl eltérõen dolgoznak” – emelte ki Kelkó.

A pályakezdõ jó befektetés a cégnek

Forrás: Thinkstock

 

Nem mindegy, hova

A szakember szerint a pályakezdõk alkalmazása legyen tudatos döntés. Úgy gondolja egy 40-50 éves korosztályt célzó offline marketing kampány készítésével biztos, hogy nem bízna meg egy fiatalt, viszont egy 20-30 éveseknek szóló online kampányt 50 éves marketingesre nem bízna. „Én maximálisan az adott célra felépített csapat erejében hiszek.Mindenkinek megvan a maga erõssége, ezért fontos, hogy férfiak és nõk, idõsek és fiatalok is legyenek a csapatban" – hangsúlyozta a szakember.

Sok idõ betanítani

Egy tehetséges, ambiciózus és motivált fiatalt a tapasztalatok szerint egyáltalán nem nehéz betanítani. „Mindössze 2-3 hónap alatt némi mentorálással (és nem napi intenzív személyes képzéssel) olyan mennyiséget képesek megtanulni, amit egy 10-20 évvel idõsebb kolléga talán csak egy-másfél év alatt. Eleve önállóbban képesek tanulni, tehát ha az adott cégnél van írott vagy akár internetes anyag, akkor az elméletet õk onnan gyorsan felszívják, csak a gyakorlati alkalmazáshoz kell egy idõsebb kolléga személyes közremûködése” – mondta a HR-szakértõ. Hozzátette,a fiataloktól is sokat lehet tanulni, a generációs különbség nem probléma, hanem lehetõség.

Mit csinált egyetem alatt?

Egy tehetséges és ambiciózus pályakezdõnek már vannak referenciái, nemcsak tanulással és bulizással töltötte egyetemi éveit. „Aki nem dolgozott semmit az iskola alatt, se gyakornokként, se diákmunkásként, se önkéntesként, õt bizony sokkal kockázatosabb felvenni. Nem is igazán szeretik a vállalkozók a teljesen tapasztalatlan pályakezdõket” – mondta.

Tényleg sokkal olcsóbbak?

Valóban támogatott a pályakezdõk foglalkoztatása, viszont nem akkora mértékben, hogy kizárólag a pénzügyi okok miatt megértje felvenni. Az adókedvezmény százezer forintig terjed, tehát akik ennél többet keres, az a százezer forint fölötti összeg után fizeti a szociális hozzájárulási adó (szocho) 27 százalékát. Tehát 105 ezer forint után 1350 forint szochot kell fizetni. Ezt az adókedvezményt két évig lehet igénybe venni.Gazdasági szempontból az a pályakezdõ, akinek még nem volt munkahelye vagy 25 év alatti.

Vállalkozó tapasztalata

Posta Tibor, a P-Sat Hungary Kft. ügyvezetõje szerint a frissen végzettek közül a legjobbakat lehet a céghez hozni. „Nagyon jó embereket lehet találni köztük, és nagyon jó, a saját igényeinknek megfelelõ munkaerõt lehet kinevelni belõlük. Próbaidõ alatt pályakezdõk közül soha senkit nem kellett elküldenem, dolgozni akarnak, és ez a hozzáállásukon is meglátszik” – összegezte Posta Tibor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!