2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Maga alá temetheti a romkocsmákat a bepörgõ ingatlanpiacForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-24 11:19:03
Az elmúlt évek pangása alatt jól jött a tulajdonosoknak a bérleti díj, amit a menõ szórakozóhelyek fizettek, de most eljött az idõ, hogy leporolják a fejlesztési terveiket. A bulinegyedben pár éven belül apartmanházak és hotelek épülhetnek. A környék viszont részben a romkocsmák miatt lett értékes.

Kivégezheti a romkocsmákat a budapesti ingatlanpiac fellendülése. A mára a fõváros védjegyévé váló szórakozóhelyek jellemzõen a válság miatt félbemaradt beruházások helyén nyitottak meg. Ideiglenesen.

A romkocsmák a pesti éjszaka jellegzetességei lettek

Forrás: Origo

Az Origónak nyilatkozó tulajdonosok azonban elérkezettnek látják az idõt arra, hogy leporolják a régi terveket.A romkocsmák a következõ években szállodákká vagy apartmanházakká alakulhatnak át. Ahogy azt eredetileg is tervezték.

Üres a ház? Nyisson romkocsmát!

A Nagymezõ utca 38. alatti társasházat 2008-ban vásárolta meg a Rockwood Holding, hogy egy hotelt építsen. A lakókat kivásárolták, az épület kiürült, a válság miatt azonban a pénz eltûnt a projektbõl.

Ekkor kereste meg a céget egy csapat, hogy kibérelnék az üresen álló ingatlant, és egy romkocsmát nyitnának. Ez lett az Instant.

Akkoriban még nem volt ilyen romkocsmaboom, nem tudtuk pontosan, mi lesz ebbõl. Az elmúlt években azonban ez valóban reális alternatívája lett a fejlesztésnek – mondta az Origónak Kövesdi Marcell, a Rockwood munkatársa. Nekik nyilván az a céljuk, hogy a lehetõ legtöbb profitot kihozzák az ingatlanból.

Romos falak, extravagáns berendezés – tíz éve kevesen gondolták, hogy ekkora siker lesz

Forrás: MTI/Marjai János

Kövesdi Marcell szerint pedig mostanra megváltozott a helyzet, hiszen felélénkült a budapesti ingatlanpiac, így érdemes elgondolkodni a fejlesztésen. A bankok ugyan még óvatosak, és félnek belevágni egy ilyen volumenû beruházás finanszírozásba, de a cég az építési engedélyt már megszerezte, ha megjelenik egy befektetõ, akkor lendületet kaphat az évek óta parkolópályára tett terv.

Hasonlóan alakult a Fogasház története is. Igaz, a tulajdonos Sabor Kft. ügyvezetõje szerint ebben az esetben nemcsak a forráshiány akasztotta meg a tervezett szállodafejlesztést, hanem a környezõ lakók és az Óvás! Egyesület aggályai is közrejátszottak. Az önkormányzat pedig az adásvétel után védetté nyilvánította az épületet. Egy ilyen épület felújítása azonban már jelentõs többletköltségekkel jár, így már nem érte meg a Sabornak a fejlesztés. 
Mi nem romkocsmát akartunk ebben az épületben. A célunk most is az, hogy eladjuk a házat, vagy befejezzük az eredetileg tervezett beruházást – mondta Georgette Avruc. A Fogasházzal azonban hosszú távú, tízéves bérleti szerzõdést kötöttek, tehát a következõ években nyilván nem fog költözni a szórakozóhely.

Romkocsmát vettek

Hogy mennyire megváltozott a piaci környezet, azt talán jól mutatja az is, hogy már nem csak az eredeti tulajdonosok melegítik fel a korábbi terveiket. A Kuplung Király utcai épületét például az év elején vásárolta meg a Szeivolt Befektetõ és Ingatlanforgalmazó Zrt., hogy a korábbi koncepcióterveket leporolva egy 60-70 lakásos apartmanházat építsen.

A bérlõvel 2017 elsõ negyedévéig írtunk alá szerzõdést, de egy olyan épületet akarunk építeni, ahova akár a Kuplung is visszatérhet majd – mondta a cég ügyvezetõje. Szeivolt István szerint is most jött el az ideje, hogy belevágjanak egy ilyen beruházásba, de két évig biztosan nem lesz változás.

Vonzza a külföldi fiatalokat a belvárosi bulinegyed. Ettõl értékes a környék a befektetõknek

Forrás: MTI/Marjai János

Érdekes, hogy a belvárosi bulinegyed ingatlanjait pont a romkocsmák tették értékesebbeké a befektetõk számára. Ezek az unikális szórakozóhelyek ugyanis vonzzák a turistákat, így

a környék tökéletes célpont lett azok számára, akik befektetési céllal, kiadásra szánt lakásokat vagy szállodát akarnak építeni. Az elmúlt években az új lakásépítések száma a válság elõtti állapothoz képest a felére esett vissza. Az igény azonban nem változott, és az alacsony alapkamat miatt olcsóbbá váló hiteleknek, illetve a különbözõ támogatásoknak köszönhetõen az emberek már tudnának is vásárolni – mondta az Origónak Balogh László. Az ingatlan.com szakértõje szerint ez a kereslet most egyszerre zúdulhat a piacra, ebben a versenyben pedig jobb helyzetben lesznek azok, akiknek már van kész fejlesztési koncepciójuk, vagy akár építési engedélyük is.

A szórakozóhelyek sûrû szövete változtatta bulinegyeddé a Kazinczy utca környékét

Forrás: Origo

Kész tervekkel állhatnak a rajthoz

A romkocsmák esetén pedig ezek már sok helyen megvannak, csak elõ kell húzni a fiókból, és kissé átdolgozni. A válság alatt azonban jó pár hitelezõ megégette magát, és a remélt profit helyett félkész ingatlanok maradtak a nyakukon.

A bankok tehát óvatosak. Balogh László szerint azonban a beruházások már holnap elindulhatnának – ez már csak a befektetõ kockázatvállalási hajlandóságán múlik. Így elképzelhetõ, hogy pár éven belül jelentõsen átalakul majd a belvárosi bulinegyed. Azonban a legnépszerûbb romkocsmák vélhetõen találnak majd maguknak újabb helyszínt a belvárosban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!