2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szombattól ismét hõségriadó leszForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-28 11:11:08
Szombattól ötödször lesz hõségriadó idén nyáron. A hétvégén igazi kánikula lesz, a hidegfront jövõ hét szerdán érkezik.

Szombattól jövõ hét keddig újabb hõségriadót hirdetett az országos tiszti fõorvos. Az elõrejelzések szerint ugyanis a következõ napokban egyre melegebb levegõ áramlik hazánk fölé, emiatt és a sok napsütésnek köszönhetõen a napi középhõmérséklet szombattól keddig 25 Celsius-fok körül, illetve az Alföldön jellemzõen e fölött alakul. A maximum-hõmérsékletvárhatóan szombaton 34, hétfõn pedig már 35 fok körül alakul. A számítások szerint szerdán érkezik majd egy hidegfront, ami véget vet a hõségnek. Az idei ötödik hõségriadó kapcsán az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítõk és a zsíros ételek fogyasztását, 11 és 15 óra között lehetõség szerint árnyékba kell húzódni. Azt is külön kiemelték, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tûzõ napon parkoló autóban.

Még csak most jön a java: a jövõ hét második felében visszatér a kánikula!

Forrás: Thinkstock

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhetõ a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az átlagosnál melegebb idõjárás megterhelõ az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idõsek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hûtsék le magukat, mielõtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!