2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Célok nélkül nem érdemes belevágni a felújításbaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-28 11:36:53
Az építõipari szakemberek kapnak hideget, meleget a megrendelõktõl a Mapei Kft. szerint. A kínos beszélgetéseket ugyanakkor néhány alapszabállyal és idõben feltett kérdéssel könnyen elkerülhetik azok, akik lakásfelújítás elõtt állnak.

A cég közleménye szerint a burkolók és a kõmûvesek többségének alapvetõen nincs gondja a megrendelõvel, de azért vannak visszatérõ problémák. Az egyik legfontosabb, hogy elegendõ idõt kell szánni a tervezett munkára: ne az utolsó pillanatban szóljunk a festõnek, hogy a jövõ héten kellene jönnie! Mint mindenki, így a szakemberek is azt szeretik, ha a megrendelõ pontosan, annyit és akkor fizet, ahogy arról a megállapodás szólt.

Listát kell írni

Célszerû felújítás elõtt minden fontosabb információt összeszedni, ugyanis így pénzt és idõt lehet megtakarítani. A Mapei szerint négy egyszerû szabállyal az idegeskedés is megspórolható:

  • a célok kijelölése,
  • a fontossági sorrend,
  • ellentmondást nem tûrõ költségvetés, és
  • ha nem szakember, ne ön végezze a teljes felújítást.

Érdemes tehát már az elején összeírni, hogy mi nem mûködik, mi nem tetszik a lakásban, valamint azt, hogy min változtatna. Fontos a sorrend is, hiszen a baj nem a számtalan igénnyel szokott lenni a cég szerint, hanem azzal, hogy a felújítás elõtt állók nem tudnak köztük sorrendet tenni. Tisztában kell lenni a büdzsével is, hogy abba mi fér bele, és mi nem!

Van, amirõl le kell mondani

Forrás: Photononstop/Arnaud Olszak

Szintén fontos a megfelelõ szakember kiválasztása – a Mapeinek ehhez több tippje is van:

  • Gyûjtsön róla ajánlást, információkat! – Egy burkolót legjobban a munkái, valamint a megrendelõi vélemények minõsítenek. Mennyire megbízható a szakember? Mennyire tartotta a szavát (akár a határidõt, akár az árat illetõen)?
  • Kérjen tõle referenciát!
  • Tudja meg, hogy a szakember hogyan kezeli a problémás eseteket! – A szakember által készített burkolattal voltak-e problémák (felválások, repedések), melyeket javítani kellett? Hogyan és milyen gyorsan reagált a problémára, mennyire volt segítõkész?
  • Gyõzõdjön meg arról, hogy a szakember számlaképes-e! –Ha vitára kerül sor, a munkavégzéshez köthetõ számlák megléte elengedhetetlen. Csak abban az esetben érvényesítheti a garanciát, ha elteszi a bizonylatokat, számlákat!
  • Szerezzen információt arról, hogy milyen anyagokat használ a munkája során! – Gyakran elõfordul, hogy amikor a burkolás költségeit tervezik, csak a burkolat árára és a munkavégzés költségeire gondolnak a megrendelõk. Nagyon kevesen kalkulálnak a segédanyagokkal – hiszen ezek nem látszanak –, pedig ezek az anyagok határozzák meg a burkolat idõtállóságát, élettartamát!

Ha ezeket betartja, a cég szerint sok kellemetlenséget spórolhat meg magának az, aki felújításra adná a fejét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!