2019. december 11. Szerda, Árpád.
 
Nem mindegy, hogy a pofont mennyiért kapomForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-01 19:16:01
Több mint 5,3 milliárd forint pluszpénzt kapnak az egészségügyben dolgozók szeptemberben. Július 1-jétõl a kormány feloldotta a mozgóbérek befagyasztását. Lesznek olyan nõvérek és orvosok, akik visszakapják a korábban elvett 13. havi bérük összegét.

„Nem mindegy, hogy a pofont mennyiért kapom a pszichiátrián, legalább a veszélyességi pótlék maradt volna meg” – mondja  Szilvi, aki 28 éve van az egészségügyben, eddig fõleg addiktológián és pszichiátriai osztályokon dolgozott. Nagyon várja a szeptemberben érkezõ bért, ami a korábbinál akár bruttó 10 ezer forinttal is több lehet. Az kórház, ahol dolgozik, egyelõre nem tájékoztatta arról, hogy pluszpénzt kapna.

Ez nem egységes béremelés

Szilvi arról mesélt az Origónak, hogy ha egy hónapban fele-fele arányban nappalos és éjszakás, akkor most 130 ezer forintot visz haza.

Nincs döntés egységes béremelésrõl, csak bérkompenzációt kapnak az érintettek

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy egységes béremelésrõl nem született döntés. Szeptemberben bérkompenzációt kapnak az érintett orvosok és a folyamatos munkarendben dolgozó szakdolgozók. Azoknak az orvosoknak és szakdolgozóknak lesz több a jövedelmük a jövõben, akiket érint a kormányhatározat. Õk azok, akik több mûszakot vagy több ügyeletet vállalnak, a bérkompenzáció egyfajta motivációs lehetõség is.

A bérkompenzáció a kamara szerint egyfajta motivációs lehetõség is az egészségügyben

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

Szilvi emlékei szerint az utóbbi tíz évben 10 ezer forinttal nõtt a fizetése. Élete több szakaszában kellett másodállást vállalnia, hogy kijöjjön a bérébõl. Ha nem ágy mellett dolgozna, csak egy szakrendelõben, akkor 24 ezer forinttal keresne kevesebbet.

A veszélyességi pótlékát nagyjából 10 éve vették el, az éjszakai pótléka pedig 2012-ben 50 százalékról 40 százalékra csökkent. Szilvi szerint nagy baj lesz, ha nem változnak a bérek, mert nagyon kevés orvos és ápoló marad majd itthon.

Tíz éve kilátástalan a helyzet

Már most sem lehet elég hatékonyan itthon tartani a szakembereinket, ami az egészségügy egyik legnagyobb gondja – mondta az Origónak Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász. Már 10 éve is azt gondoltam, hogy hamarosan eljön az igazság pillanata, amikor szembe kell nézni az egészségügyi források és a vállalt ellátások közötti egyenlõtlenséggel. Ennek egyszer meg kell történnie: ennyi pénzbõl olyan teljes körû ellátást, amilyet a jogszabályok elõírnak, csak döcögve, a dolgozókat túlhajszolva és a betegeket kiszolgáltatva vagyunk képesek elõállítani. Nem csoda, hogy aki teheti, a kiszámítható jólétet és szakmai kibontakozást ígérõ karriert választja, ami sokkal inkább adott külföldön – mondta Kovácsy Zsombor.

Képünk illusztráció

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Szilvi az egészségügyi anomáliákra példaként elmondta, hogy az intézményében most az egyik legnagyobb gond az, hogy a vérvételhez használt stranguláló gumit nem tudják beszerezni. Ezzel a gumival szorítják el a betegek karját a vérvétel elõtt. Két darab gumi ára kétezer forint, a fõnõvér nem rendelheti meg, mert nincs rá pénz.

Jó lenne már a folytonosság

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász Zombor Gábor államtitkár utódlásával kapcsolatban aggasztónak tartaná, ha Szócska Miklós, majd az õ elképzeléseihez képest eltérõ vonalat képviselõ Zombor Gábor után most ismét egészen másfelé evezne a szakpolitika. (Zombor Gábor egészségügyi államtitkár családi okokra hivatkozva kérte a felmentését.)

Igaz, hogy volna min változtatni, de nem ártana végre egyszer hosszabb távú elképzelést megvalósítani.

Zombor Gábor lehetséges utódjaként a sajtóban felmerült Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház fõigazgatójának neve, valamint Pesti Imre fideszes politikusé is, de Kovácsy Zsombor szerint Mikola István is a lehetséges jelöltek között van.

Tüntetés az egészségügyi dolgozókért

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Origónak Ficzere Andrea azt mondta, hivatalosan a kormányzat részérõl nem keresték meg az egészségügyi államtitkári poszt miatt. 
„A jelenlegi munkámat és munkahelyemet nagyon szeretem, a pozícióm abszolút kielégít. Nem tervezek politikai, vagy szakmapolitikai szerepvállalást” – mondta az Origónak. Pesti Imre a Népszabadságnak azt mondta, ha felkérnék államtitkárnak, elgondolkodna a feladaton.

43 ezren többet kapnak

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, a mostani bérkompenzáció 43 ezer szakdolgozót érint. Nem az alapilletményeket emelik, hanem a változó illetmények számítása módosul. Nagyon nehéz megbecsülni, de általában az ápolók akár havi 3–15 ezer forinttal is többet vihetnek haza, az orvosoknál ez az összeg több tízezer forint is lehet.

Az egészségügyben dolgozók között rendkívüli az elégedetlenség. Kórházakban jól mûködõ csapatok bomlanak fel, mert 5, 10, 15 ezer forintért munkahelyet váltanak a nõvérek.

A kamara az ágazati kollektív szerzõdésrõl tartó egyeztetési folyamat befejezéséig kizárólag tárgyalásokkal kíván érdekérvényesítést elérni. 2015-ben három jelentõs rendezvényen emeltek szót a megalázóan alacsony bérek, a nehéz élet- és munkakörülmények, valamint az egészségügyi életpálya bevezetése miatt.

Az ápolók májusi tüntetése

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kamarai vezetõ abban bízik, hogy hamarosan lezárul az egyeztetés és aláírják az ágazati kollektív szerzõdést. Közös cél, hogy 2016-tól az egészségügyben és a szociális ellátó rendszerben dolgozó 100 ezer egészségügyi ellátást végzõ szakdolgozó, közel 40 ezer orvos és 11 ezer fõs mûszaki, gazdasági személyzet komplex egységet alkosson, és ez a bérükben, az ágazati juttatásokban is látszódjon. Egységes bérrendezés elindítása nélkül nem lehet az egészségügyben tapasztalható emberierõforrás-krízishelyzetet rendezni – véli Balogh Zoltán.

Zombor Gábor lemondásáról a kamara elnöke azt mondta, az államtitkár soha nem ígért olyat, amit ne tartott volna be, alaposan ismerte az egészségügy helyzetét. Hozzátette: „Bárki is lesz az egészségügyért felelõs államtitkár, remélem, hogy a megkezdett úton haladunk majd tovább.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!