2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kapkodnak a magyarok az ingyenpénzértForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-03 19:47:09
Ráröpültek az emberek az új szocpolra, a gyermekes lakásvásárlók most milliókat kaphatnak az államtól. A költségvetésben családi otthonteremtési kedvezmény néven (CSOK) félretett pénz az igénylõk számát látva valószínûleg nem is lesz elég, a júliusi indulás óta már kétszer annyian kértek, mint amennyi szocpolos tavaly összesen volt. A támogatás tovább emeli majd az egyébként is meredeken növekedõ árakat, dühönghetnek, akik most lakást vennének, de nem jogosultak.

Egyetlen hónap alatt 1625-en igényelték a CSOK-ot, vagyis az új szocpolt, tudtuk meg az Emberi Erõforrások Minisztériumától. Ezek egyelõre elõzetes részadatok, amit a bankok tájékoztatásaiból összesítettek, de egyértelmûen látszik, hogy a szocpol elõzõ verziójánál sokkal népszerûbb a júliusban életbe lépett változat.

A minisztérium szerint az egy hónap alatt leadott igénylés kétszer annyi, mint amennyi támogatást az egész tavalyi évben kiadtak, a 2012 óta megkötött teljes szerzõdésszám közel háromnegyede.

A július óta igényelt kedvezmény összértéke 1,7 milliárd forint, az egy lakásra jutó átlagösszeg nagyjából 1,1 millió forint.

Ha folytatódik ez a tempó és a beadott kérelmek többségét valóban támogatják is, túlcsúszhat a kormány a terveken, az idei évre ugyanis mindössze 4 milliárdot tettek félre CSOK-ra, jövõre 9,5 milliárdot, éves szinten 10-12 ezer támogatottal számoltak.

Az elsõ hónap adataiból ugyanakkor kár lenne nagyon messze menõ következtetéseket levonni, sokan halogatták idáig a vásárlást az új szocpolra várva, az elsõ idõszakban emiatt is több lehet az igénylõ. Korábbi sajtóhírek szerint mindenesetre a kormány gondolkodik azon, hogy meg kellene emelni a keretösszeget, konkrét döntésrõl egyelõre nem tudunk.

Mi az a CSOK?

A július elsejétõl igényelhetõ új szocpol egy olyan támogatási forma, amelyben 500 000 forinttól 3 250 000 forintig kaphatnak hozzájárulást az elsõ otthont vásárlók, vagy azok, akik a meglévõt szeretnék nagyobbra cserélni. A támogatás összege függ az ingatlan alapterületétõl, a gyerekek számától és az ingatlan energetikai besorolásától.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!