2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Százmilliárdokat köszönhet a sportnak a magyar gazdaságForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-08 20:26:34
Az átlagos magyar keveset sportol és elhízott, pedig a mozgásnak és a sportolásnak nemcsak az egészségre van jótékony hatása. Navracsics Tibor az elsõ Európai Sporthét megnyitóján arról beszélt, hogy a fizikailag inaktív emberek nem csupán az egészségügyi rendszert terhelik meg, de a gazdaságot is visszahúzzák. Az uniós biztos ezután pingpongütõt ragadt.

A magyar gazdaság szûkebb értelemben véve közvetlenül 0,6 milliárd eurót, míg tágabb értelemben véve 0,78 milliárd eurót köszönhet a sportnak, derül ki egy uniós tanulmányból. Tehát éves szinten

a sport 180-240 milliárd forintnyi hozzáadott értéket jelent a magyar gazdaságnak.

Miután igen nehéz megállapítani azt, hogy egy adott állam gazdaságához mennyit tesz hozzá a sport – rengeteg direkt és indirekt hatást kell figyelembe venni –, így a tanulmány készítõi két értéket is megadtak országonként: egy szûkebb és egy tágabb értelemben vett hozzáadott értéket.

A listát - nem meglepõ módon - az Európai Unió legnagyobb gazdasága, Németország vezeti. A 2012-es tanulmány szerint az EU 27 tagállama (Horvátország csak 2013-ban csatlakozott)  szûkebb értelemben 112 milliárd, tágabb értelemben 174 milliárd euró hozzáadott értéket köszönhet közvetlenül a sportnak. A sporthoz kapcsolódó bruttó hozzáadott érték közvetett módon összesen 294 milliárd eurót tesz ki – ez a teljes uniós bruttó hozzáadott érték 2,98 százaléka.

Százmilliárdokban mérhetõ a sport hozzájárulása a gazdasághoz

Forrás: Európai Bizottság / Shutterstock

Az elsõ Európai Sporthét megnyitóján Navracsics Tibor sportügyekért is felelõs uniós biztos arról beszélt, hogy a sportnak és úgy általában a mozgásnak nemcsak egészségügyileg és szociálisan van kiemelkedõ szerepe, de egyre nagyobb hatása van az unió gazdaságára is.

Navracsics Tibor nyitotta meg a sporthetet

„Ez a hét a sport és a mozgás ünneplésérõl szól” – mondta nyitóbeszédében a magyar uniós biztos.

Nem voltak tömött sorok a brüsszeli megnyitón

Forrás: Origo

„Meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy a sport szórakozás. Arra biztatjuk õket, hogy mozogjanak többet” – mondta Navracsics Tibor, aki szerint a sport kritikus szerepet játszik a közösségépítésben is.

Miért van erre szükség?

A magyar politikus három pontban foglalta össze, hogy miért is fontos az európai közösségnek a sport.

  • Egészségügy: a mozgás hiánya különféle betegségek – például rák-, cukor- és szívbetegség – kialakulásához vezethet.
  • Gazdasági nézet: a fizikailag inaktív emberek megterhelik a gazdaságokat és az egészségügyi rendszert is – a magasabb egészségügyi kiadások mellett az inaktívak többször hiányoznak a munkából és kevésbé produktívak.
  • Szociális nézet: a sport összehozza az embereket, azokat is, akik különbözõ háttérrel rendelkeznek.

A sport a fentiek miatt különösen fontos szerepet játszik Európa gazdaságában és társadalmában egyaránt – Navracsics Tibor szerint ez a sporthét üzenete.

A brüsszeli rendezvény elsõ napja nem hozott akkora érdeklõdést, mint amekkorát a szervezõk vártak: a felállított pavilonok, valamint a kültéri események (például streetball, kispályás foci, falmászás) körül is csak néhányan lézengtek. Magyarországot a Magyar Diáksport Szövetség képviselte. Viszont aki ott volt, láthatta az uniós biztost pingpongozni a sporthét egyik nagykövete, Jean-Michel Saive ellen. A belga asztaliteniszezõ nem akárki a sportágban, hiszen pályafutása során több mint száz érmet nyert.

Navracsics Tibor amellett, hogy megvillantotta pingpongtudását, személyes kötelezettségvállalásában azt írta, hogy hetente 1 kilométert, évi 52-t úszik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!