2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A britek a menekültválság miatt léphetnek ki az EU-bólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-08 20:37:31
A menekültválság eszkalálódása óta nõtt azoknak a briteknek a száma, akik támogatják az ország távozását az Európai Unióból, és nagyon kevesen vannak, akik befogdnának menekülteket az országba.

Júliusban még a megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy nem támogatja Nagy-Britannia távozását az EU-ból 46 százalékkal szemben, mára viszont megfordult az arány.

Mail on Sunday számára a Survation közvélemény-kutató cég készített felmérést, amelybõl kiderül, hogy ma már a britek 51 százaléka szabadulna Brüsszeltõl, és 49 százalék maradna az Unióban.

Angela Merkel David Cameronnal. A britek ellenállnának a német nyomásnak

Forrás: AFP/Michaela Rehle

Nem akarnak menekülteket

Az eredmény azért döbbentette meg még magát a lapot is, mert évek óta minden közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a britek többsége támogatja az uniós tagságot. 2000-ben, az elsõ felmérés készítésekor 62 százalékról indultak.

A Mail felmérésébõl az is kiderült, hogy a megkérdezettek egyértelmûen támogatják David Cameron kormányfõt, aki keményen ellenáll Angela Merkel német kancellár nyomásának, hogy Nagy-Britannia fogadjon be több menekültet.

A most a maradás mellett szavazók 22 százaléka is azt mondta: valószínûleg megváltoztatja a véleményét, ha folytatódik a menekültválság – akkor pedig a távozás táborának jelentõs többsége lesz.

Ajlan Kurdi temetése. A török partoknál vízbe fulladt szíriai kisfiú tragédiája sem hatja meg a briteket

Forrás: AFP/Anha

Legföljebb háromezer menekültet akarnak

A brit kormány a legfrissebb bejelentés szerint 15 ezer szíriai menekültet fogadna be az országba.

A Mail felmérése szerint azonban a megkérdezettek többsége szigorúan limitálná a befogadottak számát, sõt egyharmaduk szerint egyetlen embert sem kellene befogadni.

A válaszolók közel fele ezer vagy annál kevesebb menekültet fogadna be, és csak a negyedük kész együtt élni tízezer vagy annál több menekülttel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!